Zloupotreba poslaničke kartice ili...

Srpska lista saopštila je da „pokušaj zloupotrebe kartice člana predsedništva Srpske liste, Slavka Simića sa namerom diskreditacije poslanika Srpske liste nije prošao“.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto printskrin Srpska lista)

Ovo je reakcija na informaciju iznetu u zvaničnom zapisniku o glasanju Skupštine Kosova koji je u jučerašnjem saopštenju objavila Srpska lista, a u kom se na spisku prisutnih poslanika na sednici kada se u Prištini glasalo o Platformi za dijalog sa Beogradom, našlo i ime ovog poslanika.

Međutim, izgleda da ovo nije jedina kartica poslanika Srpske liste koja je „zloupotrebljena“, i ne jedini put. Na drugim sednicama, prema nekoliko zapisnika sa glasanja na plenarnim sednicama koji su dostupna na sajtu kosovske skupštine, registrovana su i imena još tri poslanika Srpske liste – Saša Milosavljević, Jelena Bontić i Srđan Mitrović.

Skupština Kosova je danas demantovala informaciju da je potpredsednik Srpske liste, Slavko Simić prisustvovao sednici Skupštine Kosova 7. marta 2019, uprkos činjenici da se njegovo ime nalazi na listi registrovanih prisutnih poslanika u zvaničnom zapisniku dostupnom upravo na sajtu ove institucije.

Dodaju da je njegova poslanička kartica „namerno ili nenamerno zloupotrebljena od strane nekog od prisutnih kolega“, kao i da „verifikacija same kartice u sistemu ne znači i fizičku prisutnost na sednici i ne omogućava davanje kvoruma“.

Međutim, upravo u zvaničnom zapisniku navode da je na sednici prisutno 77 poslanika, a odsutno 43, bez razjašnjavanja ko od elektronski registrovanih prisutnih 77 poslanika zaista nije u sali.

Iz Srpske liste, s jedne strane, navode da se radilo o „zloupotrebi kartice“ ovog poslanika, ali uprkos toj konstataciji, dodaju istovremeno i da su „mediji greškom preneli netačnu informaciju“ čiji je trag bio upravo u jučerašnjem saopštenju ove političke partije i dostupnoj zvaničnoj dokumentaciji kosovske skupštine – zapisnika sa plenarnih sednica.

Ukoliko se ispostave verodostojnim tvrdnje Skupštine Kosova i Srpske liste o tome da „verifikacija same kartice u sistemu ne znači i fizičku prisutnost na sednici i ne omogućava davanje kvoruma“, a posebno da je kartica „zloupotrebljena“, otvara se pitanje same legalnosti procesa usvajanja Platforme o kojoj se izjašnjavalo svega 59 poslanika od 77 elektronski verifikovanih.

Namerno ili nenamerno zloupotrebljene kartice i drugih poslanika Srpske liste

Međutim, tragom ovog primera „zloupotrebe“, redakcija KoSSeva je pregledala i nekoliko zapisnika sa drugih sednica kosovske skupštine od početka ove godine. Na sednicama skupština na kojima je bilo kvoruma za glasanje, pronašli smo da je ime poslanika Slavka Simića registrovano na više sednica, ali tu su i imena drugih poslanika Srpske liste koji su, prema elektronskoj registraciji, navodno prisustvovali sednicama kosovske skupštine.

Prisustvo poslanika Slavka Simića plenarnim sednicama elektronski je registrovano još i 2. februara, 3. februara, a potom i 7. marta, prisustvo poslanika Srđana Mitrovića, takođe iz Srpske liste registrovano je 2. i 3. februara, prisustvo poslanika Saše Milosavljevića registrovano je takođe 2. i 3. februara, a prisustvo poslanice Srpske liste, Jelene Bontić registrovano je 2. februara.

U saopštenju na sajtu Skupštine Kosova, navodi se i da poslanik Slavko Simić od 16. novembra 2018. nije prisustvovao ni jednoj plenarnoj sednici Skupštine Kosova. Podsećamo, prema poslovniku o radu Skupštine Kosova, poslanik gubi mandat ukoliko u šestomesečnom periodu ne učestvuje na sednicama skupštine.

Srpska lista bojkotuje rad kosovske skupštine upravo od novembra, a od 26. marta, ovaj koalicioni partner vlade Ramuša Haradinaja je, kako sami tvrde „prešao u opoziciju“.

Ostale vesti

 • "Đilasova deklaracija dokument o pomirenju tajkuna"

  Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić ocenio je da Deklaracija o pomirenju srpskog i albanskog naroda koju je predstavio Dragan Đilas ne predstavlja ništa više od dokumenta o pomirenju tajkuna i terorista, jer se zalaže u potpunosti za iste stvari kao i Priština.

 • Čadež: Privreda da pokaže politici šta je budućnost

  Čadež: Privreda da pokaže politici šta je budućnost

  Čekanje na rešava probleme u regionu iz prošlosti ne vodi u budućnost, poručili su predsednici privrednih komora Zapadnog Balkana okupljeni u Komorskom investicionom forumu (KIF) u Prištini. Pozvali su vlasti da nastave da razgovaraju.

 • Tači: Albanci nepravedno podeljeni

  Tači: Albanci nepravedno podeljeni

  Hašim Tači je izjavio da je misija Kosova za slobodu i nezavisnost nedovoljna i da su Albanci nepravedno podeljeni i da sada treba da se svojom voljom ujedine.

 • Gojković: Važan trenutak za raspravu o Kosovu

  Gojković: Važan trenutak za raspravu o Kosovu

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je za RTS da je sada važan momenat za parlamentarnu raspravu o Kosovu i Metohiji jer je dijalog u zastoju zbog radikalizacije poteza prištinskih vlasti.

 • Đurić: Haradinaj da prihvati stvarnost, Kosmet je deo Srbije

  Đurić: Haradinaj da prihvati stvarnost, Kosmet je deo Srbije

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da premijer Ramuš Haradinaj treba da prihvati stvarnost da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, a Srbija je spremna za sporazum kojim će AP KiM garantovati najviši stepen autonomije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane