Vesti
Politika

Žiofre: Rešiti probleme u dijalogu Beograda i Prištine

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da rezolucije Evropskog parlamenta (EP), kojom je zatraženo da se pregovori EU sa Srbijom uslove sankcijama prema Rusiji veoma važan dokument, mada nije obevezujuć.
Žiofre: Rešiti probleme u dijalogu Beograda i Prištine
Emanuele Žiofre (Foto Tanjug)

Žiofre je nakon svečane dodela nagrade „Dr Predrag Simić“ na Fakultetu političkih nauka naveo je da EU nastavlja sa svojom politikom koju je uokvirio Savet EU i ukazao da se u svakom slučaju vodi računa o tome šta EP ima da kaže.

"Mi želimo Srbiju sa nama, želimo je kao članicu EU, i na tome radimo kroz reforme, političko angažovanje i puno usaglašavanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", rekao je Žiofre, dodajući da je ostalo mnogo da se reše problemi u dijalogu Beograda i Prištine.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra spoljih poslova Ivice Dačića da je deo rezolucije EP koji se tiče Kosova ponižavanje Srbije, Žiofre je rekao da je važno nastaviti dijalog i intenzivne konsultacije.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023