Vesti
Politika

Zijade pozdravila deeskalaciju i pozvala na povratak dijalogu

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, pozdravila je sve mere za deeskalaciju tenzija na severu Kosova, uključujući uklanjanje barikada.
Zijade pozdravila deeskalaciju i pozvala na povratak dijalogu
Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a, Karolin Zijade (Foto UNMNIK)

Zijade je odala priznanje “mukotrpnim naporima svih strana, uključujući međunarodne partnere, da osiguraju bezbednost naroda na Kosovu u svim zajednicama“, navodi se u saopštenju.

Šefica UNMIK-a „naglašava važnost pridržavanja obaveza i nastavka razgovora kako bi se u potpunosti rešila otvorena pitanja i normalizovali odnosi bez odlaganja“.

Ujedno je izrazila zahvalnost „za čvrstu odlučnost međunarodnih partnera da podstiču dijalog u potrazi za bezbednošću i stabilnošću, uz puno poštovanje njihovih mandata“.Ostale vesti

Izveštaj SAD: U Srbiji zabeležena značajna kršenja ljudskih prava
U Srbiji su zabeležena značajna kršenja ljudskih prava na koje upućuju navodi o ozbiljnoj korupciji u vladi i problemi sa nezavisnošću pravosuđa, navedeno je u izveštaju o stanju ljudskih koji je izneo državni sekretar SAD Entoni Blinken.
  • 20.03.2023
Borel: U Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica Unije u Briselu da u Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga, ali da su se obe strane složile da njegova izjava data nakon sastanka predstavlja "njihovu posvećenost tome da u potpunosti ispune obaveze koje proizilaze iz tog sporazuma i aneksa za njegovu primenu".

  • 20.03.2023
EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023