Vesti
Politika

’’Zid je nezakonit, izgrađen je bez dozvole’’

Kosovski premijer Isa Mustafa pozvao Evropsku uniju da utiče na Srbe kako bi srušili zid izgrađen u blizini Ibarskog mosta jer, kako je rekao, zbog tog zida sve teme koje se tiču evropskih integracija Kosova ostaju u senci.
’’Zid je nezakonit, izgrađen je bez dozvole’’
Isa Mustafa (Foto arhiva Kim)

Prema njegovim rečima, izgradnjom zida srpska zajednica na Kosovu je "nametnula temu oko koje se na Kosovu međusobno polemiše".

Mustafa je u intervjuu za RSE rekao da zid u Severnoj Mitrovici najbolji signal Evropskoj uniji da je potrebno preispitivanje dijalog o normalizaciji.

"Moj stav i stav vlade je da je taj zid ilegalan. Izgrađen je bez dozvole. Nikada nije bio deo projekta rekonstrukcije mosta na Ibru ili regulisanja trga", kazao je Mustafa i dodao da će se Priština prema gradnji tog zida ophoditi shodno zakonu.

Kosovski premijer dodaje da za Evropsku uniju nema boljeg signala da treba da se razmotri način na koji se dijalog vodio do sada. Rezultati ovog procesa i sprovođenje sporazuma ima velikih nedostataka, kaže Mustafa.

"Neshvatljivo je da mi šest godina vodimo pregovore sa Srbijom u Briselu o normalizaciji odnosa, a jednog dana se stvori zid koji nije samo simboličan, već je realnost želje i insistiranja Srbije i Srba za podelom Kosova", navodi Mustafa.

On smatra, kako prenosi RSE, da je neophodno da se promeni format dijaloga i sagleda šta može da se uradi kako Kosovo ne bi zaostalo na putu evrointegracija dok Srbija ide tim putem, te kako se ne bi reklo da se dijalog vodi, dok istovremeno Srbija ne sprovodi nijedan sporazum.

"Mislim da o ovome treba ozbiljno da razgovaramo, uzimajući u obzir i poslednja dešavanja. Treba da se sagleda kada možemo da vodimo dijalog, koja su to pitanja koja konačno trebaju da se okončaju u dijalogu Srbije i Kosova. Pitanje paralelnih struktura Srbije na Kosovu, okupirana imovina i njeno ilegalno korišćenje - to treba da se reši. Srpske strukture moraju da napuste teritoriju Kosova", zaključio je Mustafa.

Mustafa je govorio i o dobijenom pozivnom broju za Kosovo, utvrdivši da je taj broj dobijen za državu, a ne geografsko područje.

"Međunarodni broj ne može da dobije nijedna opština, nijedna pokrajina, nijedan geografski region", rekao je Mustafa i dodao da su Srbi i Srbija predstavili to drugačije da bi ozbedili pokriće za javnost da "oni sada ne priznaju suverenitet i nezavisnost Kosova".

"Ali, ukoliko se pročita odluka Međunarodne telekomunikacijske unije, tu stoji da je Kosovu dodeljen međunarodni telefonski broj 383", naveo je Mustafa.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023