Vesti
Politika

Ziberaj traži da se Đuriću zabrani ulazak na Kosovo, Kozarev i Srpska lista reaguju

Savetnik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova Jetljir Ziberaj osudio je izjave direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića kao nepoštovanje uslova na osnovu kojih je dobio dozvolu za posetu i poručio da mu ne bi trebalo više ni dozvoliti dolazak na Kosovo.
Ziberaj traži da se Đuriću zabrani ulazak na Kosovo, Kozarev i Srpska lista reaguju
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Kako prenose kosovski mediji, Ziberaj je Đurića zbog izjava koje je davao tokom posete Kosovskoj Mitrovici nazvao "nacionalističkim smećem".

Direktor Kancelarije za KiM, posle četiri meseca, juče je ponovo boravio na severu Kosova, gde je u severnoj Kosovskoj Mitrovici prisustvovao obeležavanju gradske slave Mitrovdana, kao i otvaranju Doma zdravlja u Leposaviću.

On se u severnoj Kosovskoj Mitrovici osvrnuo i na izjavu lidera Samoopredeljenja i kandidata za kosovskog premijer Aljbina Kurtija da je ubijeni lider GI SPD Oliver Ivanović ratni zločinac.

"Oliver Ivanović nije bio ratni zločinac, već jedan od lidera srpskog naroda koji ga je predstavljao u teškom vremenu, borio se za njegove interese i za to podneo najveću žrtvu koju jedan čovek može da podnese. To što su takve izjave došle od jednog od vodećih albanskih lidera tome daje posebnu težinu i ja očekujem dodatno razjašnjenje ove izjave, ali i da se povuče ova reč. Jer, ovo je kleveta koja nije upućena samo njemu, koji ne može da se brani, već svima koji su na častan i čestit način čuvali interese svog naroda", rekao je Đurić.

Kozarev i Srpska lista osudili izjavu Ziberaja

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev je rekao da je Đurić danas nazvan "nacionalističkim smećem" samo zato što se usudio da kaže da Oliver Ivanović nije bio ratni zločinac.

U izjavi za javnost, on je ocenio da "bes koji je ta tvrdnja izazvala kod političkog establišmenta u Prištini samo potvrđuje gde treba tražiti naručioce ubistva lidera GI SPD Olivera Ivanovića".

"Jetljir Ziberaj je jedan od najvećih srbomrzaca na Kosovu i Metohiji, i današnjim govorom mržnje je samo dao na volju svojim najintimnijim i najbolesnijim šovinističkim osećanjima", istakao je Kozirev.

Izjavu Ziberaja osudila je i Srpska lista kao "najbolju ilustraciju atmosfere u kojoj je srpski narod danas prinuđen da živi na Kosovu i Metohiji, ali i poziv na buđenje međunarodnoj zajednici uz čije tetošenje su mrzitelji poput njega dospeli na mesta odlučivanja".

Srpska lista ocenjuje da je "samoproglašeno Kosovo postalo mračna zona primitivizma, političkog licemerja i ekstremizama svih vrsta, a Ziberaj je dostojno čedo takve društve klime i političke kulture".Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020