Vesti
Politika

Zeri: Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu neizbežni

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu su neizbežni, jer vladajuća koalicija osim u vladi nema većinu ni u Skupštini, pošto odlaskom Srpske liste nijedna albanska opoziciona stranka za sada zvanično ne želi da se pridruži većini koju predvodi Ramuš Haradinaj, prenosi Zeri.
Zeri: Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu neizbežni
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Prištinski list ocenjuje da funkcionisanje okrnjene vladajuće koalicije neće biti lako.

Iako vladini zvaničnici kažu da povlačenje ministara Srpske liste iz vlade i odlazak njenih poslanika u opoziciju u skupštini, neće omesti rad koalicije, činjenica je da vlada trenutno u parlamentu ima podršku 53 poslanika. Dakle, ni polovinu od 120 poslanika.

U nastaloj situaciji, sada već manjinska vlada, može da pertrpi novo osipanje.

Nakon što je smenjen ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, iz njegove Alijanse za novo Kosovo, kažu da još nisu odlučili da li će nastaviti da budu i dalje u sastavu Haradinajeve vlade.

Iz albanskih opozicionih stranaka - pokret "Samopredeljenje" decidan je u stavu da neće biti deo vlade, dok su iz Demokratskog saveza Kosova najavili da će ove nedelje saopštiti svoj stav, kada bi na Kosovu trebalo da budu organizovani vanredni parlamenarni izbori.

Poslednji put, parlamentarni izbori na Kosovu održani su sredinom juna prošle godine. I oni su bili vanredni.

 Ostale vesti

Tramp: Grenel dobro obavlja posao
Ambasador Ričard Grenel će ostati specijalni izaslanik za Beograd i Prištinu, potvrdio je američki predsednik Donald Tramp, ocenivši da on "veoma dobro" radi taj posao.
  • 24.02.2020
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da, ukoliko je tačno da je Kosovo na skupu u Albaniji predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom, onda je to posledica dogovora koji je ranije postignut o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.
  • 23.02.2020
SzS: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike
Savez za Srbiju (SzS) je saopštio da je predsednik Aleksandar Vučić svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo "koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da odbije" potvrdio neuspeh svoje kosovske politike.
  • 23.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati.
  • 23.02.2020
Haziri zahteva ukidanje takse: To je u skladu sa zahtevom Kvinte
Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je ukidanje takse od 100 odsto na srpske proizvode deo političkog sporazuma njegove stranke i pokreta Samoopredeljenje.
  • 23.02.2020
Hotija gađali jajima uz povike
Nepoznate osobe su, u blizini zgrade kosovske vlade u Prištini, gađale jajima zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a kako navodi Kljan Kosova, to je učinjeno u znak protesta zbog ukidanja takse.
  • 23.02.2020