Vesti
Politika

Zeri: Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu neizbežni

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu su neizbežni, jer vladajuća koalicija osim u vladi nema većinu ni u Skupštini, pošto odlaskom Srpske liste nijedna albanska opoziciona stranka za sada zvanično ne želi da se pridruži većini koju predvodi Ramuš Haradinaj, prenosi Zeri.
Zeri: Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu neizbežni
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Prištinski list ocenjuje da funkcionisanje okrnjene vladajuće koalicije neće biti lako.

Iako vladini zvaničnici kažu da povlačenje ministara Srpske liste iz vlade i odlazak njenih poslanika u opoziciju u skupštini, neće omesti rad koalicije, činjenica je da vlada trenutno u parlamentu ima podršku 53 poslanika. Dakle, ni polovinu od 120 poslanika.

U nastaloj situaciji, sada već manjinska vlada, može da pertrpi novo osipanje.

Nakon što je smenjen ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, iz njegove Alijanse za novo Kosovo, kažu da još nisu odlučili da li će nastaviti da budu i dalje u sastavu Haradinajeve vlade.

Iz albanskih opozicionih stranaka - pokret "Samopredeljenje" decidan je u stavu da neće biti deo vlade, dok su iz Demokratskog saveza Kosova najavili da će ove nedelje saopštiti svoj stav, kada bi na Kosovu trebalo da budu organizovani vanredni parlamenarni izbori.

Poslednji put, parlamentarni izbori na Kosovu održani su sredinom juna prošle godine. I oni su bili vanredni.

 Ostale vesti

Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023