Vesti
Politika

Zeri: Nacrt zakona o transformaciji KBS vraćen na doradu

Kosovska vlada vratila je ministarstvu Kosovskih bezbednosnih snaga Nacrt zakona o transformaciji tih snaga u vojsku, piše prištinski Zeri i dodaje da vlada smatra da su neophodne dorade, dok opozicija kaže da se vlast u Prištini igra "ping-ponga" sa tim pitanjem.
Zeri: Nacrt zakona o transformaciji KBS vraćen na doradu
Pripadnici KBS-a (Foto Predsedništvo Kosova)

Podseća se da je Nacrt tog zakona u vladu stigao 8. maja, a predstavnici vlasti za prištinski dnevnik kažu da je on vraćen da bi u određenim delovima bio dodatno preciziran ili određen.

Ipak, piše Zeri, iz kosovske vlade da li će se vojska formirati kroz ustavne amandmane ili zakonske izmene, te da su obe opcije moguće.

Poznavaoci političkih prilika smatraju da je vlada ovo učinila samo sa jednim ciljem, da dobije na vremenu u vezi sa pitanjem vojske, jer međunarodna zajednica traži da se KBS transformiše putem ustavnih amandamana za koje su potrebni glasovi Srpske liste.

A pošto Srpska lista ponavlja da neće podržati formiranje vojske, predstavnici opozicije najavljuju rizik od nekog kompromisa koji bi bio štetan po Kosovo, piše Zeri.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021