Vesti
Politika

Zeri: Haradinaj neće biti premijer

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj prepustiće kandiaturu za premijera Kosova koalicionom partneru Isi Mustafi, piše danas prištinski dnevnik Zeri.
Zeri: Haradinaj neće biti premijer
Ramuš Haradinaj (Foto telegraf.rs)

Dnevnik je objavio da će sporazum opozicione koalicije sada biti redefinisan, ali da će pre toga biti održana sednica Glavnog odbora Demokratskog saveza Kosova na kojoj će biti odlučeno o novom dogovoru sa opozicionim strankama.

Zeri navodi da su DSK-u porasle ambicije jer su i pojedine uticajne države zapada stavile do znanja da Haradinaj nema njihovu podršku.

Međunarodni izvori dnevnika su rekli da se u naredne dve nedelje očekuje da će se konačno definisati najvažnija pitanja za formiranje institucija, jer će u protivnom predsednica Atifete Jahjaga odlučiti o zakazivanju vanrednih izbora.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020