Vesti
Politika

Zeri: Haradinaj ima plan za demarkaciju sa CG

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ima plan kako da se reši pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom, piše prištinski list Zeri.
Zeri: Haradinaj ima plan za demarkaciju sa CG
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Prema navodima tog lista, koji se poziva na izvor iz vlade Kosova, Haradinaj će taj plan predstaviti premijeru Crne Gore Dušku Markoviću tokom njegove posete Kosovu 6. februara.

"Kosovska strana je optimista da će ovaj plan podržati i crnogorska strana. On predviđa mogućnost ponovljenih pregovora o razgraničenju kako bi se ispunio kriterijum EU o ratifikaciji sporazuma o granici između dve zemlje", kazao je neimenovani izvor dnevnika.

Na ovaj način bi se kasnije mogla raspravljati sva pitanja koja su bila sporna za Kosovo.

Izvor iz Vlade Kosova nije dao detalje kakav će biti predlog.

U prištinskim medijima je ranije bilo nagoveštaja da će Haradinaj tražiti od Markovića zajedničku izjavu u kojoj bi se naglasila spremnost obe strane da se pitanje demarkacije može ponovo otvoriti uz obostranu saglasnost ukoliko bude novih pravnih argumenata koji bi dokazali da u sadašnjem sporazumu ima grešaka i nepreciznosti.

Predstavnici Crne Gore, premijer Marković i ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, su nekoliko puta do sada izjavljivali da je pitanje demarkacije za njih završeno i da je sporazum ratifikovan u Skupštini Crne Gore.

Iako se predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji od pre nove godine nalazi u Skupštini Kosova, prema poslednjim informacijama, neće biti stavljen u dnevni red Skupštine pre posete crnogorskog premijera Markovića.

Ratifikaciji sporazuma se protive poslaničke grupe Samoopredelenja i Alijanse za budućnost Kosova premijera Haradinaja.

Za ratifikaciji neće glasati ni poslanici Srpske liste koji ocenjuju da bi glasanje za ratifikaciju sporazuma de fakto značilo priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021