Vesti
Politika

Zemlje Kvinte: Razočarani smo odlukom Prištine

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD izrazile su žaljenje zbog, kako je saopšteno, nepostojanja dogovora da se kosovskim Srbima omogući glasanje na predstojećim izborima u Srbiji na teritoriji Kosova.

Zemlje Kvinte: Razočarani smo odlukom Prištine
Predstavnici zemalja Kvinte sa predsednikom Republike Srbije i direktorom Kancelarije za KiM (Izvor: Tanjug / Rade Prelić)

Zemlje Kvinte navode da su „intenzivno sarađivale sa vladama Kosova i Srbije proteklih meseci kako bi se pronašlo pragmatično rešenje da se građanima Kosova koji ispunjavaju uslove omogućilo da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima u Srbiji 3. aprila“.

„Priznajemo da je prerogativ Vlade Kosova da odluči da li će dozvoliti ili ne omogućavanje glasanja na izborima. Iako cenimo spremnost Srbije da pronađe rešenje, sa velikim razočaranjem primamo na znanje odluku Vlade Kosova da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta. Ovom odlukom Vlada Kosova nije uspela da pokaže svoju posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih njenih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa“, navodi se u saopštenju zemalja Kvinte.

Ovakav stav Vlade Kosova nije u skladu sa našim vrednostima i principima i narušiće njihove evropske težnje, poručuju.

Kako je saopšteno, nakon ruske invazije na Ukrajinu, Kvinta je pozdravila "usklađivanje Kosova sa izjavama i deklaracijama koje su usvojile EU i članice Kvinte".

"Međutim, od Kosova se takođe očekuje da podržava svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti i poštuje demokratske procese, kao i da se posveti zaštiti prava pripadnika manjinskih grupa. Očekujemo od Vlade Kosova da deluje u interesu svih svojih građana, da radi na smanjenju tenzija i da se konstruktivno angažuje u Dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji vodi EU", naglašavaju.

I dodaju: to je ključno za postizanje napretka ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će na kraju "otključati" EU perspektivu Kosova.

"Ponavljamo svoj snažan poziv Kosovu i Srbiji da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koji povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022