Želje i strahovi zbog formiranja vojske

Dan pred glasanje u Skupštini Kosova o zakonima koji predviđaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova, među Srbima i Albancima su različita gledišta na to treba li Kosovu vojska. Igor Simić smatra da međunarodna zajednica ćuti na kršenje Ustava i Rezolucije 1244, a Sadri Ferati da Beograd koristi kosovske Srbe za svoje političke ciljeve.

Podeli ovaj članak sa:
 • Bezbednosne snage Kosova (Foto Rojters)

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Sadri Ferati očekuje da će sutra na sednici biti izglasani zakoni koji predviđaju da dosadašnje Bezbednosne snage Kosova postanu “vojska”. Doduše, pod istim imenom, ali po zakonima koji će se imati nadležnosti da se one razviju u vojsku.

Nepoznato je, međutim, da li će na toj sednici učestvovati i poslanici Srpske liste. O tome ali i o budućim koracima će, kako je za RTV Kim kazao Igor Simić, odlučiti na današnjem sastanku predsedništva stranke koji će biti zatvoren za javnost.

Ono što je jasno je to da ova srpska politička partija, inače koalicioni partner aktuelne kosovske vlasti, ne menja stav po pitanju kosovske vojske.

“Srpska lista je apsolutno protiv transformacije BSK u oružane snage ili vojsku Kosova. Zato što je to protivno Rezoluciji 1244 SB UN koja jasno kaže da je jedina vojna snaga koja je prisutna i zadužena za bezbednost svih na Kosovu i Metohiji jeste KFOR. Sa druge strane to je protivno i interesima Srba. Podsetiću da je više kosovskih zvaničnika javno istaklo da je formirnje Vojske Kosova ustvari nastavak Oslobodilačke vojske Kosova i njena traformacija i legitimizacija. To je ono što kod Srba izaziva strah, izaziva zabrinuost”, kaže Igor Simić.

Međutim, njegov kolega Sadri Ferati iz DSK, smatra da je moglo doći do dogovora oko vojske Kosova “da su Srpska lista i Beograd hteli da razgovaraju”.

“Ali dosadašnji stav Beograda je da su svi oni bili protiv. Oni nisu izneli svoje stavove, u čemu je problem, šta treba biti u tom zakonu ili šta ne treba biti. Tako da je to više opstrukcija nego razuman stav Beograda i Srpske liste”.

Simića zabrinjava što, kako kaže, međunarodna zajednica ćuti i na kršenje Ustava Kosova i Rezolucije 1244 koja je na snazi i što je abvivalentna prema akcijama koje “najdirektnije ugrožavaju mir i bezbdnost svih građana”.

“Kfor koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 dobio mandat da razoruža sve vojne formacije koje postoje na Kosovu i Metohiji a koje ne deluju u skladu sa Rezolucijom 1244 sada je pasivan. Iskreno se nadam da, ako dođe do bilo kakvih pokreta prema srpskim sredinama da će Kfor sprečiti takve aktivnosti. Sa druge strane, normalno postoji bojazan jer je u trentuku kada je Kfor imao neuporedivo veći broj vojnika 2004. godine organizovan i sproveden pogrom nad Srbima, a oni nisu billi u stanju da zaštite goloruki srpski narod”, kazao je Simić.

Komentarišući izjave zvaničnika Srpske liste i Beograda da bi kosovska vojska mogla da ugrozi bezbednost pa i srpski narod, Ferati kaže da to ne može da se desi i da je zapravo namera srpske vlasti da zastraše Srbe koji žive na Kosovu.

“To apsolutno nema veze sa bezbednošću građana. Naprotiv, vojska bi mogla da bude dobra snaga za bezbednost građana, posebno u smislu borbe protiv terorizma. Ja se malo čudim ovim izjavama iz Beograda, umesto da oni malo više uliju pozitivne energije kod građana na saradnju, na bolji život oni uvek u tim svojim projekcijama koriste građane srpske zajednice za svoje političke ciljeve, što nije prihvatljivo”.

Dvojica poslanika u Skupštini Kosova različito gledaju i na stavove pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, uključujići i šefa NATO-a, da sada nije vreme za transformaciju BSK.

“Poruke koje stižu iz Brisela jesu način da zvaničnici iz evropskih institucija, kako bi naš narod rekao, operu obraz pred međunarodnom, svojom i srpskom javnošću. Činjenica jeste da se ovim krše apsolutno svi međunarodni akti koji važe na prostoru Kosova i Metohije, tako da i podrška Vašingtona transformaciji BSK je najdirektnija podrška kršenju svih pravnih akata pa i Ustava Kosova. E to je ono što zabrinjava”, kaže Simić i dodaje da međunarodna zajednica ćuti na kršenje Ustava i zaobilaženje Srpske liste u ovom slučaju.

“Podrška kršenju Ustava Kosova i Rezolucije 1244 apsolutno pokazuje licemerje međunarodne zajednice”, ističe on.

“Jeste da su neke zemlje malo više pozivale na sporije korake, ali izleda da je sa Beogradom nemoguće se sporazumeti, tako da su oni odlučili da idu dalje, a imaju podršku nekih zemalja upravo u ovom smislu jer oni znaju da Beogad više opstruiše nego što saradjuje”, kaže Ferati.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj će se glasati o zakonima kojima se predviđa transformacija BSK je najavljena za sutra. Tokom popodneva je predviđena i svečanost u Ministarstvu Bezbednosnih snaga Kosova.

Ostale vesti

 • Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine o Interpolu

  Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine o Interpolu

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su apsolutno netačne tvrdnje prištinskih zvaničnika da su se skoro svi učesnici rasprave na sednici Izvršnog komiteta Interpola založili da se zahtev razmatra na Generalnoj skupštini i da predstavljaju pritisak na članove Izvršnog komiteta i to u trenutku dok sednica još traje.

 • U Sporazumu večeras Augustin Paljokaj

  U Sporazumu večeras Augustin Paljokaj

  U novoj emisiji Sporazum koja je večeras na programu od 21 čas u intervjuu sa dopisnikom Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista Augustinom Paljokajem govorimo o mogućnostima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda u svetlu nedavno održanih evropskih izbora.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane