Vesti
Politika

“Želimo “Sunačnu dolinu” i u nekoj opštini južno od Ibra”

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio je da je ministarstvo kojim rukovodi zainteresovano da projekat "Sunčana dolina", koji će biti realizovan na severu Kosova, bude sproveden i u nekoj od opština južno od reke Ibar. 
“Želimo “Sunačnu dolinu” i u nekoj opštini južno od Ibra”
Dalibor Jevtić (Foto Tanjug)

On je u izjavi Tanjugu rekao da projekat "Sunčana dolina" daje pozitivan odgovor na mnoga pitanja koja raseljena lica imaju od toga gde će živeti, kako će se lečiti, kako će se obrazovati njihova deca do toga da li će moći da rade.

"Ministarstvo za zajednice i povratak je jako zainteresovano da jedan takav projekat bude realizovan u opštinama južno od reke Ibar. Mi to želimo da uradimo, prosto sve ono što može doprineti rešavanju problema raseljenih lica treba implementirati", istakao je Jevtić.

On je dodao da je želja da se sve to zajednički radi i u okviru regionalne inicijative koja je pokrenuta i drugih programa i projekata.

"Saradnja je ključ i niko ne treba na takav vid saradnje da gleda na način da ona ugrožava bilo čije interese. Pitanje raseljenih mora da se reši trajno i to želimo da rešimo u što kraćem roku", istakao je Jevtić.

Ministar Jevtić je naglasio u tom pravcu da će rešavanje pitanja raseljenih lica omogućiti uklanjanje nekih drugih prepreka koje se nalaze na putu evropskih integracija.

Kancelarija vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Eparhija raško-prizrenska i opština Zvečan potpisali su 12. jula prošle godine Sporazum o izgradnji naselja "Sunčana dolina" kojim su stvoreni uslovi za početak realizacije sasvim novog koncepta povratka interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020