Vesti
Politika

Zeleno svetlo za osnivanje Specijalnog suda

Kosovski ustavni sud danas je jednoglasno doneo odluku kojom je, faktički, dao “zeleno svetlo” za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.
Zeleno svetlo za osnivanje Specijalnog suda
Ustavni sud Kosova (slobodnaevropa.org)

Ustavni sud je objavio da amandman na kosovski ustav, koji se tiče formiranja Specijalnog suda za ratne zločine, ne umanjuje prava i slobode određene u 2. i 3. poglavlju ustava.

Prema odluci suda, prihvatljivim je ocenjen zahtev predsednika skupštine predat 9. marta sa amandmanom 24 na Ustav Kosova, a odluka stupa na snagu odmah.

Posle ovakve odluke Ustavnog suda, kosovska skupština bi do kraja ovog meseca ili pocetkom maja, dvotrećinskom većinom trebalo da usvoji predloženi amandman, a potom i zakon o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Da bi zakon o Specijalnom sudu bio usvojen, potrebno je da za njega glasa 81 poslanik. U Skupštini Kosova, koja ima 120 poslanika, vladajuće DPK i DSK imaju 37 i 30 poslanika, 20 je iz redova manjina, a ostalo su opozicione stranke.

Kosovski i međunarodni zvaničnici su najavili da će, ukoliko kosovska skupština ne formira Specijalni sud, to učiniti Savet bezbednosti UN.


Ambasada SAD-a pozdravlja odluku

„Ova odluka omogućava Skupštini da osnuje Specijalni sud, u sklopu obaveze koju je Kosovo preuzelo u razmeni pisama sa Visokom predstavnicom EU 2014. Godine“, saopšteno je iz ambasade SAD-a u Prištini.

Dodaje se da je za Kosovo je važno da se pozabavi navodima iz izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine kako bi se „krenulo napred i pokazala trajna posvećenost vladavini prava“.

„Shvatamo da je ovo za neke teška odluka, ali sve to se odnosi na pojedince, a ne na borbu Kosova za oslobođenje“, ističe se u saopštenju.

Sjedinjene američke države su pozvale Skupštinu Kosova da preduzme naredne korake u osnivanju Specijalnog suda.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023