Vesti
Politika

Žbogar:” ZSO je rešenje za intergraciju”

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, smatra da se Srbi plaše integracije na Kosovu, i da je vide jedino kroz Zajednicu srpskih opština.
Žbogar:” ZSO je rešenje za intergraciju”
Samuel Žbogar (Foto Kim)

Albanska većina je, prema njegovoj oceni, "puna straha da neće biti integracije Srba, ako ZSO zaživi".

"Obe strane imaju prava na strah, ali bi u isto vreme trebalo da pokušaju da razumeju i poštuju zabrinutost druge strane. Tako će naći način da pripreme statut Zajednice tako da on može da ih ujedini  i ojača Kosovo", istakao je Žbogar u autorskom tekstu za portal Juropijen Vestern Balkans.

On je podsetio da je Kosovo dobilo novog predsednika Hašima Tačija i izražava nadu da će on učiniti sve da se premoste podele u kosovskom društvu, da politički dijalog postane norma i doprinese daljem razvoju odnosa Kosovo i EU.

Žbogar kao najveće dostignuće u odnosima Kosova i EU navodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će stupiti na snagu 1. aprila.

Prema Žbogaru, "sada je na Kosovu da učini da građani osete dobrobit od njega".

Žbogar konstatuje da su poslednjih nekoliko meseci političari na Kosovu utrošili veći deo svog vremena i energije na bavljenje samim sobom, umesto bavljenjem onim što im narod traži - poboljšanju privrede, jačanju vladavine prava i borbu protiv korupcije.

Takođe je podsetio da je krajem prošle godine Evropska komisija predstavila Finalni izveštaj o kosovskom ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju.

"Mi smo se približili kraju tog putovanja. Verujemo da Kosovo može da ispuni nekoliko preostalih preporuka u bliskoj budućnosti. Čim se to desi, Evropska komisija će predložiti državama članicama EU i Evropskom parlamentu ukidanje viza za građane Kosova", navodi Žbogar.

On ističe da je "EU glavni partner Kosova" i da su "EU i njene države članice najveći investitor, trgovinski partner i donator", najavivši dodatnih 650 miliona evra investicija na Kosovu.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020