Vesti
Politika

Žbogar: Nema izgovora za Specijalni sud

Ne vidim ni jedan valjan razlog za bilo kakvo dalje kašnjenje u vezi sa formiranjem Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, izjavio je specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar.
Žbogar: Nema izgovora za Specijalni sud
Samuel Žbogar (Foto Kim)

Žbogar je za današnje Novosti podsetio da su ustavni amnadmani već u skupštini i da je zakon spreman.

“Ne zavidim poslanicima Skupštine Kosova, kako onima koji zastupaju albanske stranke, tako i onima koji zastupaju zajednice. S jedne strane, oni su zabrinuti kako će se njihovo glasanje odraziti na prošlost Kosova, a s druge, oni gledaju u budućnost”, rekao je Žbogar.

Na navode da je rekao da svako odugovlačenje šteti Kosovu i da Evropa ima načina da kazni Prištinu, Žbogar je kazao da nije govorio o kažnjavanju, ali da nas “iz glavnih centara svakodnevno pitaju zašto Specijalni sud kasni”.

“Mi im objašnjavamo koliko je to zahtevan i težak proces. Međutim, radi se o međunarodnoj obavezi”, naveo je specijalni predstavnik EU na Kosovu.

“Svi zločini moraji biti istraženi i počinioci gonjeni. Ne samo zločini koji se navode u izveštaju Saveta Evrope, već i oni izvršeni tokom i nakon sukoba na Kosovu. Ratni zločini nikada ne zastaravaju”, rekao je Žbogar i napomenuo da će upravo zbog zaštite svedoka, sud raditi van Kosova.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022