Vesti
Politika

Žbogar i Klif: Bez uplitanja u proces formiranja institucija

Šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da se predstavnici diplomatskih misija na Kosovu neće mešati u proces formiranja institucija, prenosi portal Gazetablic.

Žbogar i Klif: Bez uplitanja u proces formiranja institucija
Samuel Žbogar (Rferl.org)

"Kosovo ne želi strana uplitanja. Kosovo je dokazalo da je spremno da stvori demokratske institucije", rekao je Žbogar prema navodima ovog portala.

Britanski ambasador na Kosovu Jan Klif stavio je do znanja da se dešavanja na Kosovu posmatraju izbliza, ali da nemaju nameru da se mešaju u proces stvaranja institucija Kosova. Klif je rekao da je normalno da može da dodje do odlaganja formiranja inistitucija ali da to ne znaći institucionalnu krizu.

"Podržali smo nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova, međutim naš zadatak nije da kažemo ko treba da bude premijer, a ko predsednik Skupštine. To pitanje treba da reše političari na Kosovu", rekao je Klif.

Britanski ambasador pozvao je sve strane da ne komentarišu i ne dovode u pitanje odluke Ustavnog suda, pošto se radi o nezavisnoj instituciji.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023