Vesti
Politika

Žbogar: Demarkacija uslov za viznu liberalizaciju

Demarkacija granice između Crne Gore i Kosova je pitanje koje se mora rešiti na putu Prištine ka viznoj liberalizaciji, izjavio je donedavni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, preneo je prištinski list Lajmi.
Žbogar: Demarkacija uslov za viznu liberalizaciju
Samuel žbogar (Foto arhiva Kim)

Žbogar je u intervjuu za albanski medij Jeta ne Kosove, istakao da su demarkacija i borba protiv korupcije u visokim krugovima dva uslova koja Kosovo ne ispunjava za viznu liberalizaciju.

Istovremeno, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček i izvetilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izrazile su žaljenje zbog odlaganja ratifikacije sporazuma o demarkaciji između Kosova i Crne Gore, prenosi prištinska Epoka e re.

I Lunaček i Fajon su pozvale Kosovo da ispuni uslove za viznu liberalizaciju, dodaje kosovski list.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020