Vesti
Politika

Zbog nepravilnosti na izborima stranke kažnjene sa više od 120 hiljada evra

Šest političkih subjekata kažnjeno je sa više od 120.000 evra zbog kršenja predizborne tišine i nepravilnosti uočenih na dan izbora 14. februara. Među njima je i Srpska lista koja je kažnjena sa 1.000 evra, saopštio je Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP).
Zbog nepravilnosti na izborima stranke kažnjene sa više od 120 hiljada evra
Sa glasanja (Foto Kim)

Ovaj panel održao je tri sednice u prethodnim danima na kojima su donete odluke o 134 žalbi koje su pristigle na adresu IPŽP u vezi sa kršenjem izbornog procesa.

Panel je odlučio da kao osnovane prihvati 117, odbaci 7 kao neosnovane, za 11 žalbi je odlučeno da su neprihvatljive, dve su odbijene kao neblagovremene i jedna je povučena.

Nakon razmatranja, ovaj panel je izrekao kazne u ukupnom iznosu od 121.250 evra strankama – PDK – 42.500 evra, LVV – 37.500 evra, LDK – 22.000 evra, AAK – 16.250 evra, NISMA – 2.000 evra i Srpska lista – 1.000 evra.

Žalbe su podnosili pojedinci, politički subjekti, kandidati za poslanike, organizacije, članovi komisija, članovi biračkih veća, građani, posmatrači i mnogi drugi.

One su se odnosile na kršenje izborne tišine na dan izbora, tj – da se glasa za određenog političkog subjekta, pozivanje kandidata da glasaju putem portala, distribuciju ili objavljivanje fotografija u vezi sa izbornim aktivnostima na društvenim mrežama poput mreže Facebook.

Jedna od uočenih nepravilnosti vezuje se i za pozivanje da se glasa putem ove društvene mreže.

Stranke su kažnjene i zbog vođenja kampanje na 100 metara od biračkog mesta, slanja SMS-ova u vezi sa glasanjem biračima, postavljanja transparenata sa fotografijama kandidata u blizini škole, postavljanja plakata kandidata u dvorište biračkog centra, vođenja kampanje na dan izbora.

IPŽP napominje, da postoji još 10 žalbi koje će biti razmatrane, a o kojima će se odlučiti sutra.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021