Vesti
Politika

Završeno ročište u Ustavnom sudu Kosova

U kosovskom Ustavnom sudu završeno je javno saslušanje povodom žalbe Demokratske partije Kosova na zakonitost procedure izbora predsednika kosovske skupštine na konstituivnoj sednici 17. jula.
Završeno ročište u Ustavnom sudu Kosova
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

U javnom saslušanju učestvovale su sve parlamentarne političke partije sa po jednim predstavnikom. Glavna rasprava je vođena između DPK Hašima Tacija i koalicionog postizbornog bloka DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo.

Očekuje se da sud odluku donese najkasnije do kraja avgusta.

Nakon ročišta poslanik Arsim Barjami, koji je zastupao DPK , izjavio je da njegova stranka želi da formira institucije Kosova kao i da će DPK priznati bilo koju odluku Ustavnog suda.

Zastupnica koalicionog bloka DSK-ABK-IK Vjosa Osmani rekla je da taj koalicioni blok ima većinu, a da DPK nema dovoljno glasova za formiranje vlade.

Predstavnica Samoopredelenja Albulena Hadziu kazala je da se Samoopredelenje slaže sa koalicionim blokom DSK-ABK-IK i da očekuje da će Ustavni sud doneti pravednu odluku.

Analitičar Grupe za studije i pravna pitanja Faik Korenica je za TV Kohavizon rekao da je predstavljanje zastupnika DPK u bilo “smešno i veoma nelogično”, dodavši da su zastupnici koalicionog bloka DSK-ABK-IK i Samoopredeljenja bili “izuzetno ubedljivi i govorili o materiji predmeta zbog koga je i zakazano ročište”.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023