Vesti
Politika

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji

U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
Aleksandar Vučić (Foto Nova S.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su imali dugu sednicu Saveta jer smo razmatrali sve goruće probleme sa kojimase Srbija suočava a koji na kraju predstavljaju krupan bezbednosni izazov za Srbiju.

Prva tačka se tiče Kosova, analiza situacije, političke, imajući u vidu dijalog, nastavak dijaloga i nastavak pritisaka da Srbija prizna nezavisnost, bezbednosne rizike sa kojima se suočavaju predstavnici srpske nacionalnosti i šta bi moglo da nas čeka.

Vučić je istakao da se Srbija se nalazi u veoma teškoj poziciji kada je reč o Kosovu, nastavak dijaloga početkom maja. Ali da kažem svim građanima Srbije da se od Srbije očekuje, na celoj zapadnoj hemisferi, da bude ta koja će da prihvati nezavinost Kosova i da je to suština manje ili više. Sve staje u jednu rečenicu, ostalo je usput ili manje ili više i nije se mnogo promenilo. Osim što će sad ta želja biti više izražena i drastičnija nego ranije.

Srbija će braniti svoje interese, ističe predsednik.

Albanske vlasti htele su da naprave dublji upliv u srpsko stanovništvo. Nešto su uspeli "kupovinom ljudskih duša" južno od Ibra, zbog nedaća, na severu nisu uspeli apsolutno ništa.

Donećemo mere za neka mesta da bismo pobošljali položaj naroda, dodaje Vučić.

Srbija će insistirati na potpunom sprovođenju Briselskog sporazuma i stvaranju ZSO onako kako je predviđeno sporazumom u Briselu i implementacionim sporazumom 2015. godine. To ćemo da čekamo i pozivamo se na reči evropskih predstavnika i Lajčaka da to što je dogovoreno mora biti ispunjeno.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je počela nešto posle 18 časova u Palati "Srbija" i trajala je oko tri sata.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021