Vesti
Politika

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji

U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
Aleksandar Vučić (Foto Nova S.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su imali dugu sednicu Saveta jer smo razmatrali sve goruće probleme sa kojimase Srbija suočava a koji na kraju predstavljaju krupan bezbednosni izazov za Srbiju.

Prva tačka se tiče Kosova, analiza situacije, političke, imajući u vidu dijalog, nastavak dijaloga i nastavak pritisaka da Srbija prizna nezavisnost, bezbednosne rizike sa kojima se suočavaju predstavnici srpske nacionalnosti i šta bi moglo da nas čeka.

Vučić je istakao da se Srbija se nalazi u veoma teškoj poziciji kada je reč o Kosovu, nastavak dijaloga početkom maja. Ali da kažem svim građanima Srbije da se od Srbije očekuje, na celoj zapadnoj hemisferi, da bude ta koja će da prihvati nezavinost Kosova i da je to suština manje ili više. Sve staje u jednu rečenicu, ostalo je usput ili manje ili više i nije se mnogo promenilo. Osim što će sad ta želja biti više izražena i drastičnija nego ranije.

Srbija će braniti svoje interese, ističe predsednik.

Albanske vlasti htele su da naprave dublji upliv u srpsko stanovništvo. Nešto su uspeli "kupovinom ljudskih duša" južno od Ibra, zbog nedaća, na severu nisu uspeli apsolutno ništa.

Donećemo mere za neka mesta da bismo pobošljali položaj naroda, dodaje Vučić.

Srbija će insistirati na potpunom sprovođenju Briselskog sporazuma i stvaranju ZSO onako kako je predviđeno sporazumom u Briselu i implementacionim sporazumom 2015. godine. To ćemo da čekamo i pozivamo se na reči evropskih predstavnika i Lajčaka da to što je dogovoreno mora biti ispunjeno.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je počela nešto posle 18 časova u Palati "Srbija" i trajala je oko tri sata.Ostale vesti

Kurti pozdravlja odluku SAD
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
  • 08.12.2021
Povučen predlog zakona
Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
  • 08.12.2021
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
  • 08.12.2021
Poseta Gorana Rakića Opštini Gračanica bez prisustva medija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas Opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom Ljiljanom Šubarić. Mediji nisu pozvani da isprate ovaj događaj.

  • 08.12.2021
Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

  • 08.12.2021
Veber: Preokret zbog nove koalicione Vlade u Nemačkoj
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je sinoć da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.
  • 08.12.2021