Vesti
Politika

Završena runda dijaloga, moguć susret Vučića i Tačija

Dvodnevni razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou, a u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, završeni su danas u Briselu.
Završena runda dijaloga, moguć susret Vučića i Tačija
Brisel, sedište EU (Foto Kim)

Naredna runda je sledećeg meseca, a neformalni izvori "Tanjuga" u Briselu kažu da bi se susret, istina neformalan, Vučića i Tačija, mogao desiti već 1. marta u Sofiji.

U Evropskoj službi za spoljne poslove najavili su za naredni mesec nastavak tehničkih razgovora o Zajednici srpskih opština, energetici i mostu u Mitrovici, a portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič je u pisanoj izjavi nakon drugog dana razgovora ekspertskih timova Beograda i Prištine navela da su razgovori ekspertskih delegacija Beograda i Prištine vođeni u "konstruktivnom duhu".

"Diskusija je vođena u knstruktivnom duhu i rezultirala je zajedničkom identifikacijom nekoliko pitanja i koraka koji se moraju rešiti kako bi se nastavilo sa implementacionim poslovima i daljom norlamizacijom odnosa", poručila je Kocijančičeva u pisanoj izjavi.

Kako Tanjug sazaje, delegacije Beograda i Prištine dogovorile su se da ne daju posebne izjave za medije tokom tehničkih razgovora u Briselu, već da EU, kao posrednik u razgovorima, izda zajedničko saopštenje.

U saopštenju Kocijančičeva je, pored ocene rezultata razgovora, ponovila da je na sastancima delegacija koje su predvodili Marko Đurić i Avni Arifi, 26. i 27. ferbruara, razmatrana implementacija različitih dogovora koje su dve strane postigle tokom dijaloga kome posreduje EU.

"Razgovaralo se o sporazumu o slobodi kretanja, zajedničkom upravljanju granicama (IBM), pravosuđu, Asocijaciji odnosno Zajednici srpskih opština, mostu u Mitrovici i energetici", navela je Kocijančičeva u pisanom saopštenju.

U Briselu kažu da i dalje nema utvrđenog datuma za sastanak na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvori Tanjuga u Briselu navode da bi se predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači mogli neformalno sastati već u četvrtak 1. marta kada će u Sofiji boraviti i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

 Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021