Vesti
Politika

Završena prva runda razgovora eksperata Beograda i Prištine

Prva runda razgovora Beograda i Prištine na nivou eksperta završena je danas u Briselu. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da ekspertska delegacija Beograda sutra nastavlja razgovore sa EU posrednicima. Kosovski koordinator za dijalog Skender Hiseni izjavio je da su se složili u određenim elementima.
Završena prva runda razgovora eksperata Beograda i Prištine
Ilustracija (Foto Beta)

Tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine počeli su i završili se bilateralnim sastancima s posredicima Evropske unije u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da ekspertska delegacija Beograda sutra nastavlja razgovore sa EU posrednicima.

Prema nezvaničnim informacijama, delegacija Prištine je odbila poziv EU za sutrašnje razgovore o ekonomskoj saradnji.

"Mi ćemo doći i razgovarati sa Evropskom komisijom o finasijskoj pomoći našem regionu", izjavio je Đurić za Tanjug.

Delegacija Beograda na čelu sa Markom Đurićem je nakon razgovora na ekspertskom nivou sa predstavnicima Prištine i EU otišla u srpsku pravoslanu crkvu u Briselu "Sveti Sava" gde su na godišnjicu masakra u Starom Grackom odali poštu ubijenim srpskim žeteocima.

Prema rečima Đurića, delegacija Beograda danas je u Briselu tokom tehničkih razgovora o nestalima i raseljenima sa KiM zatražila kažnjavanje zločinaca iz OVK i podsetila da "niko nikada nije odgovarao" za zločin u selu Staro Gacko kod Lipljana, ali ni za mnoge druge terorističke napade na Srbe na KiM.

Tokom popodneva održan je i zajednički sastanaka sve tri strane.

Razgovorima je prisustvovao specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, koji je ocenio da je u pitanju "nastavak političke diskusije na nivou eksperata".

Hiseni: Neće biti dogovora o određenim tačkama bez sveobuhvatnog sporazuma

Kosovski koordinator za dijalog Skender Hiseni izjavio je danas, nakon sastanka sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem u Briselu, da su se složili u određenim elementima, javlja Koha.

Hiseni je istakao da ne očekuje da će taj proces biti lak, ali da će imati pravu dinamiku, naglašavajući da se ne može razvlačiti "u nedogled".

Prema njegovim rečima, neće biti dogovora o određenim tačkama, ako ne bude sveobuhvatnog sporazuma.

"Rasprava je bila konstruktivna. Ako govorimo o konkretnim elementima sveobuhvatnog sporazuma, razumećete što ne mogu da iznosim detalje. Jer, neće biti posebnog dogovora ni o jednoj temi, sve dok ne postignemo sveobuhvatan dogovor", naveo je Hiseni.

Dodao je da će trebati određeno vreme da se "pozabave" određenim elementima, odnosno poglavljima sveobuhvatnog sporazuma.

"Neće biti dogovora o određenim poglavljima dok ne nude sveobuhvatnog dogovora. Ako govorimo o sveobuhvatnom pravno obavezajućem sporazumu onda govorimo i o određenim elementima sporazuma. Određeni elementi nisu taksativno nabrojana poglavlja, nego su poglavlja jednog opšteg sporazuma, dok sve drugo ostaje podložno sveobuhvatnom sporazumu", poručio je Hiseni.

Kosovski koordinator za dijalog je naveo i da svako dostignuće u tom procesu koje može da se sprovede, će se dogoditi, ali je ovo novi trenutak, jer se, kako je naveo, govori o završnici, pa je prema njegovim rečima, zato ovaj proces politički, nema nista tehničkog.

Delegacije eksperata Beograda i Prištine imale su u Briselu zajednički sastastanak sa EU posrednicima u dijalogu o normalizaciji odnosa.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020