Vesti
Politika

Završen trojni sastanak u Briselu

U Briselu je završen trojni sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, koji je trajao oko tri sata.
Završen trojni sastanak u Briselu
Tači, Eštonova i Dačić (Foto EU)

Trojni sastanak Ešton-Dačić-Tači počeo je u Briselu nešto pre 15 sati. Eštonova je prethodno imala odvojene susrete sa Dačićem i Tačijem.

Glavne teme ove runde dijaloga bile su pravosuđe i policija.

Premijer Srbije Ivica Dačić je nakon razgovora rekao da je zadovoljan, da je postignut napredak kada je reč o policiji i da su praktično usaglašeni detalji koji su za Srbiju bili važni.

"Očekujemo narednih dana prijavljivanje naših pripadnika za rad u Kosovskoj policiji. Zadovoljni smo dogovorom koji smo postigli, jer su oni u interesu Srba na KiM i postignuti su u statusno neutralnim pregovorima. Veoma je važno da sada, nakon lokalnih izbora, dođe do implementacije Briselskog sporazuma, a to znači da u oblastima pravosuđa i policije zaposleni prate etničku strukturu Kosova", rekao je Dačić.

On je pak istakao da ima još posla i da se nada da će se novi napredak u dijalogu postići 13. decembra kada je zakazana nova runda dijaloga.

"Nismo oko pravosuđa došli do kraja, nastavljamo razgovore 13. decembra. Bitno je da izveštaj Ketrin Ešton Komitetu za spoljne poslove EU 17. decembra bude pozitivan i mi smatramo da je zato veoma važna uspešna primena Briselskog sporazuma i da rezultati koji su postignuti u smislu organizovanja lokalnih izbora na KiM - da se to kruniše početkom održavanja međuvladine Konferencije o pridruživanju Srbije i EU", istakao je Ivica Dačić.

On je dodao da je pravosuđe i dalje najveće sporno pitanje, odnosno način formiranja sudova - pre svega Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

"Pitanje je na koji način će to ići, da li će to biti jedan sud ili dva suda, jedna zgrada ili dve, jedno veće ili koliko sudskih veća, da li će se poštovati etnička struktura i niz drugih predmeta koji su vezani za oblasti pravosuđa", naveo je premijer Srbije.

Dačić je rekao novinarima da je Priština danas nastupila s rigidnim stavovima i maksimalnim zahtevima. Dosta vremena je potrošeno na nebitne detalje, rekao je premijer Srbije.

Rešeni su svi problemi vezani za učesće Srba u kosovskoj policiji, rekao je kosovski premijer Hašim Tači posle sastanka sa Ivicom Dačićem i Ketrin Ešton.

"Učinili smo sve što je potrebno da dobijemo integrisanu policiju, a kandidati za policijsku službu će moći da se jave na konkurs već od sutra", rekao je Tači novinarima na izlasku iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Kosovski premijer je napomenuo da je tokom današnje runde dijaloga bilo reči i o pravosuđu i da očekuje da će ovo pitanje biti rešeno tokom sledećeg susreta sa Dačićem u Briselu, koji je zakazan za 13. decembar.

"Razgovarali smo i o uspostavljanju funkcionalnog sistema carine na severu Kosova", rekao je Tači.

On je izjavio da je dogovoreno da civilna zaštita na severu bude raspuštena, a da će o ostalim otvorenim pitanjima u međuvremenu razgovarati radne grupe.

Tači je na kraju rekao da u ovoj rundi nije bilo razgovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja će, kako je naveo, "biti formirana na dobrovoljnoj bazi, u obliku nevladine organizacije".Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021