Vesti
Politika

Završen sastanak u Briselu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da su završeni današnji razgovori na tehničkom nivou između Beograda i Prištine.
Završen sastanak u Briselu
Sa sastanka u Briselu (Foto Tviter nalog Miroslav Lajčak)

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem sastala se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Briselu i glavnim pregovaračem Prištine Skenderom Hisenijem.

Nakon bilateralnih sastanaka obe delegacije sa EU posrednicima, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak objavio je da je završen i trilateralni sastanak.

"Upravo su završeni današnji razgovori sa glavnim pregovaračima, Markom Đurićem i Skenderom Hisenijem, o međusobnim finansijskim potraživanjima i imovini", objavio je Miroslav Lajčak na Tviteru.

 

 

Lajčak je istakao da su diskusije potvrdile složenost i osetljivost tih pitanja, kao i da će se razgovori nastaviti.

Portparol EU Peter Stano izjavio je ranije danas da je Priština u obavezi da primeni sporazum o Zajednici srpskih opština na koji se obavezala "u dobroj volji" 2013. godine, stavljajući svoj potpis na Briselski sporazum.

Đurić: Ne preterano racionalna diskusija

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je delegacija Beograda danas u Briselu insitirala na Zajednici srpskih opština, kao prvoj temi razgovora.

On je rekao da je to naišlo na protivljene predstavnika Prištine, koji, ističe, nisu došli spremni ni za razgovor o ZSO, a ni previše spremni za razgovor o imovini.

Ðurić, koji predvodi delegaciju Beograda u tehničko-ekspertskim razgovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom u Briselu, rekao je da su tu danas ozbiljni eksperti, iz NBS, stručnjaci za privatnu, javnu svojinu i sa konkretnim predlozima i modalitetima kako da se rešavaju pitanja.

"Imali smo ne preteranu racionalnu, žučnu i emotivnu diskusiju u kojoj su predstavnici Prišine pokušali da je odvedu 13 vekova unazad i Srbiju predstave kao kolonizatora, koji je okupirao ne samo KiM, već i Toplicu i da iracionalnim, istorijski netačnim informacijama skrenu s teme", rekao je Ðurić novinarima u Briselu.

Delegacija Beograda je, kaže, odgovorila racionalnim pristupom i nepristajanjem da tema ZSO bude bilo skinuta sa dnevnog reda, bilo preimenovana na neadekvatan način koji ne bi odražavao statusno neutralnu formu razgovora.

"Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina, niti ćemo pristati da srpski narod bude tretiran na KiM kao nacionalna manjina", rekao je Ðurić.

"Nema napretka u razgovorima dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti, onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine", poručio je Ðurić.

Hiseni: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, kategorički smo odbili

Koordinator Prištine u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je, nakon sastanka u Briselu, da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) danas uopšte nije razgovaralo, javlja Koha.

"Naravno da je srpska delegacija pokušala da otvori ovu temu, ali mi smo kategorički odbili", istakao je Hiseni.

Odbio je da govori o reakcijama na Kosovu po ovom pitanju.

"Ipak, mora se naglasiti jedna činjenica. Imamo dva sporazuma o ZSO potpisana 2013. i 2015. godine. U sporazumu iz 2015. godine, sud je izneo svoje komentare na 21 ili 22 konkretna pitanja i sud nije rekao da ZSO ne bi trebalo da se sprovede", poručio je Hiseni.

Istakao je da je poenta sada u Statutu ZSO i dodao da će Priština zauzeti jasan politički stav po tom pitanju.

Pitanje međusobnih finansijskih potraživanja ili obaveza razmatrano je danas u Briselu, rekao je on i poručio da je to jedan od elemenata opšteg sporazuma o uzajamnom priznavanju.

Međutim, kako je naveo, strane imaju dijametralno suprotne stavove po tom pitanju.

"Očigledno su stavovi o toj temi vrlo različiti. Pitanje sukcesije vidimo kao pitanje koje se mora tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, prateći prakse sukcesije koje su se dogodile između entiteta bivše Jugoslavije, sada nezavisnih država i ovo je stav Kosova", naglasio je Hiseni.

Ukazao je da to da to uključuje i spoljni dug i dodao da u pogledu spoljnog duga, Kosovo ima vrlo principijelan stav.

"U pogledu spoljnog duga insistiraćemo da se primeni princip krajnjeg korisnika. Dakle, ako se deo spoljnog duga bivše Jugoslavije ulagao u veliki projekat na Kosovu i zna se ko je krajnji korisnik, onda ćemo pratiti ovu liniju", objasnio je Hiseni.

Prema njegovim rečima, od toga neće biti odstupanja.

"Kosovo je nezavisna država i o toj temi se može razgovarati samo na bazi država-država i uspostavljanjem instrumenata za sprovođenje, instrumenata koji se razlikuju. Na primer, jednog dana slučaj može da ode na Međunarodni arbitražni sud", poručio je Hiseni.Ostale vesti

Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020
EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020