Vesti
Politika

Završen sastanak o ZSO u Američkoj ambasadi

U prostorijama ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini održan je zastvoreni sastanak čija je tema bila formiranje Zajednice srpskih opština.
Završen sastanak o ZSO u Američkoj ambasadi
Sastanak u Ambasadi SAD-a (Foto Ambasada SAD)

Sastanak je organizovan za predstavnike centralnih vlasti, političkih partija, te organizacije civilnog društva.

Vladu Kosova su predstavljali ministar zdravlja Arben Vitija, ministarka prosvete Arberije Nagavci i ministar za zajednice povratak Nenad Rašić i drugi.

Američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer koji je organizovao ovaj sastanak saopštio je da je diskusija o Zajednici srpskih opština završena, te je pozvao strane koje učestvuju u dijalogu u Briselu da ispune svoje obaveze.

"Zahvaljujem se prisutnima što su sa nama podelili svoje stavove i stručnost. Zalažemo se da bude ispunjeno sve što je potpisano", naveo je Hovenijer na Tviteru

Nakon sastanka predviđeno je da se Hovenijer obrati medijima.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023