Vesti
Politika

Završen sastanak o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine

U Berlinu je završen sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine, iniciran u dogovoru specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika Aleksandra Vučića.
Završen sastanak o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine
Ilustracija (Foto Beta)

Predstavnici Beograda i Prištine razgovarali su u Berlinu duže od tri sata.Završen sastanak o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

Prema Tanjugovom izvoru, razgovaralo se samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je uvela Priština.

Iz kosovskog Ministarstva infrastrukture su rekli da je prvi sastanak u Berlinu sa zvaničnicima Beograda o uspostavljanju železničkog saobraćaja protekao u "konstruktivnoj raspravi".

"Imali smo dobre razgovore. Napravili smo napredak i dogovorili se da uspešno završimo razgovore u narednim danima", rekao je Džem Veselji, direktor Odeljenja za kopneni saobraćaj u kosovskom Ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj.

Delegaciju Srbije, koju je predvodio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, činili su i predstavnici resornog ministarstva i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Prištinsku stranu, kako navode mediji na albanskom, predstavljali su Džem Veselji, zadužen u privremenoj administraciji za drumski saobraćaj i Ram Kupeva, zadužen za putnu infrastrukturu.

Železnički saobraćaj između centralnog Kosova i juga centralne Srbije u prekidu je duže od dve decenije.

Sastanak je organizovan posredstvom Ričarda Grenela, specijalnog izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda I Prištine.

Grenel je prošle nedelje tokom posete Beogradu i Prištini najavio postizanje sporazuma o železnicama, nakon što je u Berlinu prethodno postignuta saglasnost o uvođenju avio-linije između dva grada.Ostale vesti

Hotija gađali jajima uz povike
Nepoznate osobe su, u blizini zgrade kosovske vlade u Prištini, gađale jajima zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a kako navodi Kljan Kosova, to je učinjeno u znak protesta zbog ukidanja takse.
  • 23.02.2020
Dačić: Antigva i Barbuda uvažiće rezulutate dijaloga o Kosovu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbuda o pitanju Kosova i da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
DSK: Vreme je za ukidanje takse
Čelnici Demokratskog saveza Kosova smatraju da bi mera reciprociteta trebalo da se sprovodi u uskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Lider te stranke Isa Mustafa rekao je to juče Gazeti Ekspres, a istog je mišljenja i predsednica parlamenta Vjosa Osmani. Član rukovodstva Ljufti Haziri smatra da je vreme za ukidanje takse.
  • 22.02.2020
„Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine“
Kosovski predsednik Hašim Tači za nešto više od mesec dana ulazi u finalnu godinu petogodišnjeg mandata obeleženog nedovršenim pregovorima Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog
Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak postavljen je danas za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, prenosi prištinska Gazeta Ekspres pozivajaući se na neimenovane izvore u Briselu.
  • 21.02.2020
Borel sa Vučićem, Tačijem i Kurtijem o specijalnom izaslaniku
Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel je danas o postavljanju specijalnog izaslaniku EU za dijalog Beograd-Priština i za Zapadni Balkan razgovarao telefonom s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem Aljbinom Kurtijem.
  • 21.02.2020