Vesti
Politika

Završen sastanak kod Lajčaka, nema finalnog dogovora Beograda i Prištine

Delegacija Beograda završila je razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove, bez izjava za novinare. Kako N1 nezvanično saznaje, večeras ipak nije postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova. Razgovori će biti nastavljeni, ali još nije poznato kada.
Završen sastanak kod Lajčaka, nema finalnog dogovora Beograda i Prištine
Petar Petković i Miroslav Lajčak (Foto Tviter@Miroslav Lajčak)

Podsetimo, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je ranije danas u Briselu da su dve strane postigle načelan dogovor o rešenju krize na severu Kosova, ali da se delegacija Beograda nije dala saglasnost na tačku sporazuma koja se odnosi na automobile sa KM tablicama.
 
Bisljimi je novinarima rekao da nacrt sporazuma predviđa tri tačke.
 
Prva tačka predviđa da da i srpska i kosovska strana od ponedeljak počnu da koriste nalepnice, umesto da skidaju registarske tablice. Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest meseci, dok je trećom tačkom predviđeno da pripadnici KFOR-a zamene jedinice ROSU na severu Kosova i istovremeno uklanjanje barikada koje su postavili kosovski Srbi.
 
Predstavnik Prištine je rekao da se jedina tačka na koju delegacija Beograda nije dala saglasnost, pre nego što bi se sporazum proglasio konačnom, odnosi na automobile sa KM tablicama.
 
Inače, delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke Lajčakom koji je posredovao u pregovorima dve strane.
 
Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri naveo je tokom večeri na Tviteru da je u bliskom kontaktu sa američkim izaslanikom Gabrielom Eskobarom, koji se takođe nalazi u Briselu radi podrške ovom dijalogu, te da dogovor nije finalizovan iako postoji napredak.
 
„Posao nije završen, ali je učinjen dobar napredak. Strane moraju da budu fleksibilne i da nastave svoj rad kako bi se ovo finalizovalo. Vreme je sada“, poručio je Godfri.
 
U Briselu je večeras u delegaciji Beograda za Tanjug potvrđeno da nikakav dogovor sa prištinskom stranom još nije postignut.
 
Ranije tokom dana, predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen i premijer Kosova Aljbin Kurti su u Prištini izneli očekivanja u vezi sa odlukom o okončanju blokade severa tokom pregovora u Briselu.
 
Na terenu ipak nema mnogo optimizma i čvrste vere da sastanci Bisljimija i Petkovića u Briselu mogu dovesti do brzog i održivog rešenja.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021