Vesti
Politika

Zastoj u razgovorima Samoopredeljenja i Demokratskog saveza

Razgovori između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova (DSK) o formiranju nove vlade zastali su kada su okončani sastanci radnih grupa, a da bi se postigao dogovor o koaliciji, Samoopredeljenje želi da se sastanu lideri stranaka Aljbin Kurti i Isa Mustafa.
Zastoj u razgovorima Samoopredeljenja i Demokratskog saveza
Osmani i Kurti (Foto Rojterst,AFP)

Aljbulena Hadžiu iz Samoopredeljenja kaže da poziv te stranke postoji i da potvrđivanje izbornih rezultata ne bi trebalo da bude prepreka postizanju sporazuma o zajedničkoj vladi.

Niko iz DSK nije pristao da govori o ovom pitanju, a mnogi stranački zvaničnici nisu se odazvali na pozive KTV, koja navodi da Samoopredeljenje ne isključuje nove izbore, ali napominju da su posvećeni postizanju koalicije sa DSK.

Hadžiu navodi da i ukoliko koalicija NISMA-ANK-PP uđe u parlament, za njih neće biti mesta u novoj kosovskoj vladi.

Dok CIK nastavlja sa prebrojavanjem glasova, NISMA i ANK čekaju ishod da li će ući u parlament ili ne.

Uvereni da prelaze izborni cenzus, ANK kaže da su spremni da se pridruže vladajućoj koaliciji, mada nisu dobili poziv.

Pre nekoliko dana lider DSK Isa Mustafa signalizirao je da želi da NISMA bude u vladajućoj koaliciji, ali je rekao da će pobednička stranka Samoopredeljenje odlučiti o tome.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020