Vesti
Politika

Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Iz spota SNS-a (Foto printskrin Fejsbuk)

U kratkom predizbornom spotu SNS poručuje „Za našu decu“ od Subotice do Vranja. Na mapi je prikazano i Kosovo, ali su u spotu izostala deca koja žive na, kako vlast često ističe, "neotuđivom delu teritorije Srbije". Iako još nema objašnjenja iz stranke Aleksandra Vučića, možda odgovor treba potražiti u nedavnom istraživanju dr Višnje Đorđić iz Novog Sada koja je došla do zaključka da su deca sa Kosova najzadovoljnija pa je ova partija odlučila da se i ne bavi njima u predizbornoj kampanji za izbore 21. juna.

Međutim, novinar i vlasnik Televizije Mir u Leposaviću, Nenad Radosavljević smatra da je ovim spotom SNS poslao poruku „da će ispuniti ono što je obećao“, a to je prema njegovim rečima predaja Kosova.

„Pokušavaju da u ovom momentu vrlo drsko provuku priču o tome da oni jednostavno Kosovo moraju da daju, da ništa nisu krivi za to, da je to već neko pre njih uradio, da je to već završena stvar. Na jedan vrlo pokvaren način pipremaju teren za ono što su obećali da će uraditi 2012. godine kada su dovedeni na vlast od strane međunarodne zajednice“, kaže Radosavljević u izjavi za RTV Kim.

Ipak, Radosavljević ne očekuje reakciju Srba sa Kosova na pomenuti spot zbog pritisaka Srpske liste.

„Ljudi prosto dok „mač ne dođe pod njihovo grlo“ ne primećuju da je ovo predaleko otišlo i da smo u strašno velikom problemu. Jednostavno ne osećaju to kao svoj problem, smatraju da je nešto drugo važnije, da sačuvaju svoj poslić, da idu svojoj kući i kakvim takvim dobrim uslovima, samo da nije rata, ali ako tako nastavi da se ponaša ovaj naš jadni narod koji je toliko istraumiran, mislim da će stvarno doći do ponovnog stradanja“, zaključuje Radosavljević.

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković za RTV Kim navodi da poruka nije upućena Srbima na Kosovu, već međunarodnoj zajednici.

„Ovo je poruka za međunarodnu zajednicu, da su spremini da se odreknu Kosova, da bi Vučić na taj način dobio podršku za svoj mandat, i da je spreman da prizna nezavisnost Kosova. On više ne šalje poruke Srbima na Kosovu, to je poruka međunarodnoj zajednici jer želi da mu priznaju izbore, koji su nelegalni i nelegitimni“, kazala je ona.

Trajkovićeva smatra da se SNS u svom programu ne bavi previše Srbima na Kosovu.

„Nereagovanje na paljenje kuća, na pljačke koje se dešavaju po enklavama, poruka je za iseljavanje. Što se tiče lekara koji su proterani sa Kosova, a koji sada nisu mogli da uđu na Kosovo da bi lečili Srbe, nije bilo rekacije države. To znači da se zdravstveni sistem Srbije gasi. Najava ministra prosvete da se ispiti mogu polagati u Kraljevu i Vranju govori o najavi povlačenja Univerziteta“.

Za analitičara i člana Narodne stranke Aleksandra Stojanovića, spot koji je Srpska napredna stranka snimila je „neprijatno iznenađenje“.

„Ceo spot šalje jednu pogrešnu poruku da Srbi sa Kosova i Metohije nisu uključeni u deo teritorije Republike Srbije. Očigledno oni ne vide Kosovo kao integrativni deo Srbije i ovo je verovatno nešto što se odnosi na njihove zapadne partnere, da oni šalju poruku zapadnim partnerima kako oni vide Kosovo u okviru Srbije“.

Spot koji je juče po prvi put prikazan na televizijama sa nacionalnom frekvencijom izazvao je pažnju javnosti, uglavnom na društvenim mrežama, dok se politički predstavnici Srba sa Kosova još uvek nisu oglasili.Ostale vesti

CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021