Vesti
Politika

Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Iz spota SNS-a (Foto printskrin Fejsbuk)

U kratkom predizbornom spotu SNS poručuje „Za našu decu“ od Subotice do Vranja. Na mapi je prikazano i Kosovo, ali su u spotu izostala deca koja žive na, kako vlast često ističe, "neotuđivom delu teritorije Srbije". Iako još nema objašnjenja iz stranke Aleksandra Vučića, možda odgovor treba potražiti u nedavnom istraživanju dr Višnje Đorđić iz Novog Sada koja je došla do zaključka da su deca sa Kosova najzadovoljnija pa je ova partija odlučila da se i ne bavi njima u predizbornoj kampanji za izbore 21. juna.

Međutim, novinar i vlasnik Televizije Mir u Leposaviću, Nenad Radosavljević smatra da je ovim spotom SNS poslao poruku „da će ispuniti ono što je obećao“, a to je prema njegovim rečima predaja Kosova.

„Pokušavaju da u ovom momentu vrlo drsko provuku priču o tome da oni jednostavno Kosovo moraju da daju, da ništa nisu krivi za to, da je to već neko pre njih uradio, da je to već završena stvar. Na jedan vrlo pokvaren način pipremaju teren za ono što su obećali da će uraditi 2012. godine kada su dovedeni na vlast od strane međunarodne zajednice“, kaže Radosavljević u izjavi za RTV Kim.

Ipak, Radosavljević ne očekuje reakciju Srba sa Kosova na pomenuti spot zbog pritisaka Srpske liste.

„Ljudi prosto dok „mač ne dođe pod njihovo grlo“ ne primećuju da je ovo predaleko otišlo i da smo u strašno velikom problemu. Jednostavno ne osećaju to kao svoj problem, smatraju da je nešto drugo važnije, da sačuvaju svoj poslić, da idu svojoj kući i kakvim takvim dobrim uslovima, samo da nije rata, ali ako tako nastavi da se ponaša ovaj naš jadni narod koji je toliko istraumiran, mislim da će stvarno doći do ponovnog stradanja“, zaključuje Radosavljević.

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković za RTV Kim navodi da poruka nije upućena Srbima na Kosovu, već međunarodnoj zajednici.

„Ovo je poruka za međunarodnu zajednicu, da su spremini da se odreknu Kosova, da bi Vučić na taj način dobio podršku za svoj mandat, i da je spreman da prizna nezavisnost Kosova. On više ne šalje poruke Srbima na Kosovu, to je poruka međunarodnoj zajednici jer želi da mu priznaju izbore, koji su nelegalni i nelegitimni“, kazala je ona.

Trajkovićeva smatra da se SNS u svom programu ne bavi previše Srbima na Kosovu.

„Nereagovanje na paljenje kuća, na pljačke koje se dešavaju po enklavama, poruka je za iseljavanje. Što se tiče lekara koji su proterani sa Kosova, a koji sada nisu mogli da uđu na Kosovo da bi lečili Srbe, nije bilo rekacije države. To znači da se zdravstveni sistem Srbije gasi. Najava ministra prosvete da se ispiti mogu polagati u Kraljevu i Vranju govori o najavi povlačenja Univerziteta“.

Za analitičara i člana Narodne stranke Aleksandra Stojanovića, spot koji je Srpska napredna stranka snimila je „neprijatno iznenađenje“.

„Ceo spot šalje jednu pogrešnu poruku da Srbi sa Kosova i Metohije nisu uključeni u deo teritorije Republike Srbije. Očigledno oni ne vide Kosovo kao integrativni deo Srbije i ovo je verovatno nešto što se odnosi na njihove zapadne partnere, da oni šalju poruku zapadnim partnerima kako oni vide Kosovo u okviru Srbije“.

Spot koji je juče po prvi put prikazan na televizijama sa nacionalnom frekvencijom izazvao je pažnju javnosti, uglavnom na društvenim mrežama, dok se politički predstavnici Srba sa Kosova još uvek nisu oglasili.Ostale vesti

Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020