Vesti
Politika

Zapadne diplomate u Prištini razočarane izborom glavnog tužioca

Odluka Tužilačkog saveta da Bljerim Isufaj bude novi glavni tužilac na Kosovu izazvala je negativne reakcije među predstavnicima vodećih zapadnih zemalja u Prištini, koji ne kriju da su razočarani.
Zapadne diplomate u Prištini razočarane izborom glavnog tužioca
Osnovni sud u Prištini (Foto Kim ahriva)

Šef Kancelarije EU na Kosovu ambasador Tomaš Sunjog izjavio je da je razočaran što Tužilački savet nije ispoštovao principe EU prilikom izbora glavnog tužioca.

"Uprkos stalnim pozivima EU da se obezbedi pravičan i transparentan izbor glavnog državnog tužioca zasnovan na zaslugama, Tužilački savet Kosova je zaključio proces izbora ne poštujući ove principe. Iznenađen sam i razočaran postupcima Tužilačkog saveta Kosova", naveo je Sunjog na svom Tviter nalogu.

Njegov stav podržao je ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode, kazavši da način izbora glavnog tužioca nije put napred.

"Ovo je zaista razočaravajuće i nije put napred", napisao je Rode.

Odluka o izboru Isufaja i potvrđivanju stava Tužilačkog saveta u rukama je predsednice Vjose Osmani, čija saglasnot postavlja Isufaja i zvanično na mesto tužioca.

Isufaj je, kako prenose mediji, na konkursu bio najuspešniji kandidat sa 98 poena, dok je Šćipdon Fazljiu bio drugi sa 92 poena, a Kujtim Muniši treći.

Bodovanje kandidata osporila je međutim revizijska komisija, ali njene primedbe Tužilački savet nije prihvatio.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022