Vesti
Politika

Zapadne diplomate u Prištini razočarane izborom glavnog tužioca

Odluka Tužilačkog saveta da Bljerim Isufaj bude novi glavni tužilac na Kosovu izazvala je negativne reakcije među predstavnicima vodećih zapadnih zemalja u Prištini, koji ne kriju da su razočarani.
Zapadne diplomate u Prištini razočarane izborom glavnog tužioca
Osnovni sud u Prištini (Foto Kim ahriva)

Šef Kancelarije EU na Kosovu ambasador Tomaš Sunjog izjavio je da je razočaran što Tužilački savet nije ispoštovao principe EU prilikom izbora glavnog tužioca.

"Uprkos stalnim pozivima EU da se obezbedi pravičan i transparentan izbor glavnog državnog tužioca zasnovan na zaslugama, Tužilački savet Kosova je zaključio proces izbora ne poštujući ove principe. Iznenađen sam i razočaran postupcima Tužilačkog saveta Kosova", naveo je Sunjog na svom Tviter nalogu.

Njegov stav podržao je ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode, kazavši da način izbora glavnog tužioca nije put napred.

"Ovo je zaista razočaravajuće i nije put napred", napisao je Rode.

Odluka o izboru Isufaja i potvrđivanju stava Tužilačkog saveta u rukama je predsednice Vjose Osmani, čija saglasnot postavlja Isufaja i zvanično na mesto tužioca.

Isufaj je, kako prenose mediji, na konkursu bio najuspešniji kandidat sa 98 poena, dok je Šćipdon Fazljiu bio drugi sa 92 poena, a Kujtim Muniši treći.

Bodovanje kandidata osporila je međutim revizijska komisija, ali njene primedbe Tužilački savet nije prihvatio.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022