Vesti
Politika

“Zamrznuti konflikt ne odgovara Srbiji”

Ministar Rasim Ljajić rekao je danas za RTS da Srbija mora da pokaže dozu državnog pragmatizma u rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Stanje zamrznutog konflikta, koje nude mnoge političke stranke, je protiv interesa Srbije, smatra Ljajić.
“Zamrznuti konflikt ne odgovara Srbiji”
Rasim Ljajić (Foto Novosti)

Rasim Ljajić kaže da je uveren da bi predlog o razgraničenju Rugova oberučke prihvatio, da je predložen 1995. i 1996. godine – da je Milošević izašao sa tim predlogom.

“Vi nudite rešenje kada imate jaku pregovaračku poziciju, a Srbija je tada imala kompletnu vlast na Kosovu”, kaže Ljajić.

Uveren je da bi manevarski prostor Albanaca za odbijanje takve ponude bio mali.

“Naravno, sada su šanse manje, ali dobro je što imamo što više ovakvih ideja pred dijalog o rešavanju pitanja na Kosovu”, rekao je Ljajić.

Ljajić kaže da je stanje zamrznutog konflikta koji mnogi nude u Srbiji protiv interesa Srbije i da je zahvaljujući tim ljudima koji su ostali da žive Srbija na Kosovu u poziciji da legitimno pregovara i brani svoje državne i nacionalne interese.

“Sve dok Srbi dole žive – ta šansa postoji. Kako vreme odmiče sigurno da će njihov broj biti manji, jer žive u jako teškim uslovima a pregovaračka pozicija biće gora. Prema tome, opcija zamrznutog konflikta apsolutno ne odgovara Srbiji, ističe Ljajić.

Kaže da je i zato dobro što je Vučić izašao sa idejom da se ubrza rešavanje pitanja Kosova jer “možemo doći u stanje puzajuće nezavisnosti za koju Srbija ništa neće dobiti”.

Ljajić predlaže normalizaciju u tri faze, uz prijem Kosova u sve međunarodne organizacije, izuzev Ujedinjenih nacija i bez priznavanja od strane Srbije, a zauzvrat bismo tražili konkretnu finansijsku korist.

Kaže da Srbija mora da pokaže dozu državnog pragmatizma – da ako činimo koncesije, za te koncesije moramo nešto da dobijemo.

Naveo je da su to finansijska podrška za razvoj infrastrukture, povezivanje Kosova sa centralnom Srbijom, izgradnja puta Niš–Priština–Drač kao i drugi projekti koji su važni sa stanovišta održavanja života ljudi na KiM, posebno Srba i nealbanaca.

“Zašto bi činili ustupke na KiM ukoliko tapkamo u mestu kada govorimo o evropskom putu. Treba da vidimo kakav će biti sadržaj ZSO na KiM, manastiri, kulturna baština, imovina Srbije na KiM – sve su to pitanja koja moraju da budu na drugoj strani stola kada se pregovara o koncesijama koje Srbija čini”, rekao je Ljajić.

Rekao je da čeka početak dijaloga, a do tada će imati kompletan plan šta se podrazumeva pod svakom tačkom, uz konkretne ekonomske pokazatelje.

“Mi danas plasiramo robu na Kosovo duplo više nego što izvozimo u SAD, više nego u Slovačku, Češku, Belgiju, prema tome, moramo da povećamo ekonomsku saradnju. Teško da možemo da ostvarimo politički uticaj na Kosovu, a ekonomski možemo jer je potpuno legitiman”, zaključio je Ljajić.Ostale vesti

Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022