Vesti
Politika

Žalba Ustavnom sudu zbog transformacije BSK

Srpska lista najavljuje žalbu Ustavnom sudu zbog jučerašnjeg usvajanja nacrta zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Skupštini Kosova. Igor Simić za RTV Kim kaže da je, pored ovog, u pripremi i zakon o „tekovini borbe OVK“ kojim se, između ostalog, predviđa kažnjavanje svih onih koji, kako tvrdi, bilo šta loše kažu o nekadašnjoj ratnoj formaciji.
Žalba Ustavnom sudu zbog transformacije BSK
Igor Simić (Foto Kim)

Poslanik u Skupštini Kosova i potpredsednik Srpske liste Igor Simić tvrdi da se Srbi plaše formiranja Vojske Kosova, posebno nakon akcija kosovskih specijaca na severu Kosova 26. marta i privođenja Marka Đurića, ali i njihove poslednje akcije prilikom dolaska Hašima Tačija na jezero Gazivode.

„Možete onda da zamislite šta može da se desi kada se formiraju takve formacije. Ako budemo imali vanredne izbore, biće potpuno legitimno da neko zastrašuje Srbe i da se vojne formacije šetaju po čisto srpskim sredinama. Ja zaista ne mogu da zamislim situaciju da te formacije dođu na sever Kosova. Ako se to desi, onda neka nam je svima Bog u pomoći“, kazao je Simić u izjavi za RTV Kim.

Na pitanje "da li postoji način da se spreči formiranje vojske Kosova", Simić kaže da je, na osnovu onog što se juče desilo u Skupštini, sa jedne strane to pravno nemoguće.

„Srpska lista će podneti žalbu Ustavnom sudu, ali unapred vam kažem da ja ništa ne očekujem od toga. Iskustvo iz prethodnog perioda govori da na šta god se Srbi žale, Ustavni sud to neće uvažiti. Sa druge strane, međunarodna zajednica ćuti. Na početku godine smo imali jasne poruke da se transformacija ne sme izvršiti mimo Ustava koji kaže da za to moraju da glasaju srpski poslanici, a pošto Srbi nisu hteli, međunarodna zajednica je ćutke prešla preko toga da se zaobiđe Ustav i zakon“.

Uskoro zakon o "tekovinama borbe OVK"

Simić ističe da posebno zabrinjava donošenje još jednog zakona koji se tiče borbe OVK.

„Mi sada u skupštinskoj proceduri imamo još jedan zakon, to je zakon o ’tekovinama borbe OVK’, kako ga oni nazivaju. Tim zakonom su predviđene i određene klauzule koje kažu, da svako ko govori bilo šta negativno, ovde na Kosovu ili van Kosova, o članovima OVK, o napadima o zločinima koji su se desili, biće kažnjen. Znači, uvodi se verbalni delikt, kakav ne postoji nigde u Evropi i još jednom se zatvara taj krug. U prevodu, albanskih poslanika unutar Skupštine ima 100 i oni mogu doneti kakav god zakon žele, uopšte ne uzimajući u obzir ni ljudska prava, ni prava Srba i ostalih nevećinskih zajednica koje ovde žive“, kazao je Simić.

Ipak, govoreći o budućoj vojsci Kosova, Simić ne očekuje da će se biti previše zainteresovanih Srba za pristupanje toj formaciji.

„Primetno je da su Srbi poslednjih meseci napuštali ovu formaciju. Jednostavno, neke priče koje su govorile u prethodnom periodu da su to neke snage koje služe za zaštitu od elementarnih nepogoda pokazale su se kao laž. Ljudi su bili prevareni i samostalno su odlučili da napuste ovakve snage jer ono što je najopasnije, da ukoliko neko u Prištini misli da će uz pomoć takvih snaga, integracijom nekih podobnih Srba, omogućiti da Srbi udare na Srbe, to je ono što je narod prozreo i što neće podržati. Ja sam ubeđen u to“, kazao je Simić.

Međutim, albanski mediji i pojedini političari, među kojima je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, smatraju da je tokom prethodnih meseci na Srbe u BSK vršen pritisak od strane zvaničnog Beograda da napuste te snage. Onima koji su bili zaposleni tamo, Srbija navodno iz svog budžeta daje novčane nadokande.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021