Vesti
Politika

Žalba na usvajanje amandmana o Specijalnom sudu

Opozicione partije na Kosovu najavile su da će uložiti žalbu ustavnom sudu na odluku Skupštine da usvoji amandamane koji omogućavaju formiranje Specijalnog suda za zločine OVK, čime bi formalno moglo da bude odloženo stupanje na snagu te odluke.
Žalba na usvajanje amandmana o Specijalnom sudu
Kosovska opozicija (Foto Tribuna)

Parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo saopštile su da će danas u 11 sati predati kosovskom Ustavnom sud zahtev za razmatranje procedure i glasanja o ustavnim amandmanima u vezi sa formiranjem Specijalnog suda za zločine OVK i kancelariju specijalnog tužioca.

Ustavni sud Kosova dužan je da u roku od 60 dana odgovori na zahtev koji su uputili opozicioni poslanici kosovske skupštine, što bi, prema preoceduri, trebalo da odloži stupanje na snagu ustavnog amandmana koji otvara put za formiranje Specijalnog suda.

Kosovska presednica Atifete Jahjaga, kako navode prištinski mediji, trebalo bi da danas potpiše zakon o Specijalnom sudu, ali zbog zahteva koji će biti predat moraće da sačeka odluku ustvanog suda.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023