Vesti
Politika

Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Srbi sa severa Kosova koji rade u policiji skidaju uniforme jer napuštaju kosovske institucije, Zvečan, Kosovo, 5. novembar 2022. (Foto Maja Fićović/RFE-RL)

Prema zakonu, ostavke sudija i tužilaca mora da odobri Sudski i tužilački savet Kosova, dok se odluka o razrešenju šalje predsednici koja mora u roku od 30 dana da donese uredbu.

Miftaraj je za Radio Slobodna Evropa istakao da taj postupak još nije okončan i da se srpske sudije i tužioci i dalje smatraju delom kosovskog pravosudnog sistema.

"Sudski savet Kosova i Tužilački savet Kosova imaju pravo da odbiju akte njihovih ostavki, a isti da nastave rad u pravosuđu Kosova, ali to ne sprečava mehanizme pravosudnog i tužilačkog sistema da pokrenu disciplinske postupke protiv njih za disciplinske prekršaje", kazao je Miftaraj.

On je dodao da nema sumnje da će protiv predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović biti preduzete mere, jer je učestvovala na političkom mitingu i držala političke govore, prenela je agencija Telegrafi.

Kako je ranije navedeno, Stevanović je učestvovala na protestu u Severnoj Mitrovici 6. novembra u organizaciji Srpske liste.

Kada su u pitanju Srbi pripadnici Policije Kosova na osnovu Administrativnog uputstva za zapošljavanje u Policiji Kosova, policijski službenici koji dobrovoljno daju otkaz nemaju pravo da se vrate, niti da se zaposle u Policiji Kosova.

Međutim, procedura je da policijski službenik mora 30 dana ranije da podnese ostavku Upravi za kadrove, tako da je postupak za njihovo razrešenje još u toku.

Policajci su ostavke podneli nekoliko dana posle 5. novembra, kada je na sastanku sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem doneta odluka da napuste kosovske institucije.

Prvo je suspendovan direktor kosovske policije za region sever Nenad Đurić, jer se protivio primeni mera Vlade Kosova za srpske registarske tablice, a u međuvremenu je šef operative Aleksandar Filipović podneo ostavku.

Pripadnici srpske zajednice su integrisani u Kosovsku policiju na osnovu Briselskog sporazuma postignutog u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, Kosovo je prihvatilo da regionalni komandant za četiri opštine na severu bude kosovski Srbin, koga postavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova na predlog lokalnih gradonačelnika.

Ova tačka je uvedena u Zakon o policiji Kosova, dok procedura za izbor novog komandira traje više od mesec dana.

Vanredni lokalni izbori za gradonačelnike opština na severu raspisani su za 18. decembar, a za 25. decembar izbori za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić.

Srpska lista je ranije izjavila kako neće učestvovati na izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.

U četiri opštine na severu Kosova ostavke su podneli i državni službenici čiji je radni odnos regulisan Zakonom o državnoj službi.

Prema zakonu, oni moraju podneti ostavku najmanje mesec dana unapred, što znači da je postupak za njihovo razrešenje još u toku.Ostale vesti

Elektrosever: Ispunjavamo sve obaveze energetske Mape puta
Zamenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač za dijalog u Beogradu, Besnik Bisljimi, optužio je kompaniju „Elektrosever“, ali i EU, za nesprovođenje sporazuma o energetici, odnosno mapi puta koju su Priština i Beograd odobrile još 21. juna prošle godine. Oglasio se potom i „Elektrosever“ koji je Bisljimija demantovao.
  • 08.02.2023
Nemačka ambasada: Ne postavljati preduslove o ZSO
Uslovi kosovskog premijera Aljbina Kurtija za Zajednicu srpskih opština nisu naišli na podršku Nemaca. Dok ih američka ambasada ne komentariše, a Lajčak odbija da javno iznese stav EU, nemačka ambasada u Prištini ne podržava postavljanje preduslova. Pominju krhku situaciju na severu, navodeći da je upravo za to potreban konstruktivan pristup.
  • 08.02.2023
Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu
Kosovska vlada usvojila je na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je usvojila vlada u Prištini.
  • 08.02.2023
Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel
Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.
  • 08.02.2023
CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova

Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je plan za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i prevremenih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati u aprilu.

  • 08.02.2023
Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023