Vesti
Politika

“Zakonom o Trepči problemi tek počinju”

Usvajanjem Zakona o Trepči problemi ne prestaju, nego počinju, kazao je gostujući u emisiji “Dobre vesti” analitičar ekonomskih politika Ibrahim Redžepi. 
“Zakonom o Trepči problemi tek počinju”
Ibrahim Redžepi (Foto Kim)

Redžepi je objašnjavajući situaciju oko rudnika Trepča kazao da je Zakon donet brzo, jer je Vlada ušla u kratak vremenski rok, kako bi, “izvukla Trepču iz ponora”.

“Zakonu nije doprinela jedna celovita analiza izvodljivosti kako bi se videlo šta je Trepča realno, šta je vredno a šta nije, koji su zahtevi i potrebe bilo u finansijskom smislu ili u drugim oblastima, da li postoje vremenski rokovi kada Trepča treba da radi i ko, kako, s kim? Zakon ne daje odgovor na ova pitanja. Veliki rad se očekuje kasnije, ove probleme ne rešava Zakon, problemi počinju njime”, kazao je Redžepi.

Kaže da ni Vlada Kosova ni Skupšina niti bilo ko ne sme da osporava nečiji zahtev prema Trepči i da takve probleme treba usmeriti unutar institucija sudstva.

Redžepi dodaje da je potrebno puno ulagati u Trepču, jer je tehnologija zastarela. Govoreći o problemima radnika, ističe da je nivo politizacije veoma visok, a da Trepča pripada onima koji od nje imaju korist.

“Radnici, iako ih je malo, ostaju u Trepči. Pitanje je samo koje su starosti, kakvog su zdravstvenog stanja, stručne spreme. Nema nikakve dileme oko njih. Trepča treba da ima više radnika nego što trenutno ima. Broj radnika treba povećavati ne duplo nego troduplo, ja sada govorim za jednu aktivnu Trepču”, kazao je Redžepi.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020