Vesti
Politika

“Zakonom o Trepči problemi tek počinju”

Usvajanjem Zakona o Trepči problemi ne prestaju, nego počinju, kazao je gostujući u emisiji “Dobre vesti” analitičar ekonomskih politika Ibrahim Redžepi. 
“Zakonom o Trepči problemi tek počinju”
Ibrahim Redžepi (Foto Kim)

Redžepi je objašnjavajući situaciju oko rudnika Trepča kazao da je Zakon donet brzo, jer je Vlada ušla u kratak vremenski rok, kako bi, “izvukla Trepču iz ponora”.

“Zakonu nije doprinela jedna celovita analiza izvodljivosti kako bi se videlo šta je Trepča realno, šta je vredno a šta nije, koji su zahtevi i potrebe bilo u finansijskom smislu ili u drugim oblastima, da li postoje vremenski rokovi kada Trepča treba da radi i ko, kako, s kim? Zakon ne daje odgovor na ova pitanja. Veliki rad se očekuje kasnije, ove probleme ne rešava Zakon, problemi počinju njime”, kazao je Redžepi.

Kaže da ni Vlada Kosova ni Skupšina niti bilo ko ne sme da osporava nečiji zahtev prema Trepči i da takve probleme treba usmeriti unutar institucija sudstva.

Redžepi dodaje da je potrebno puno ulagati u Trepču, jer je tehnologija zastarela. Govoreći o problemima radnika, ističe da je nivo politizacije veoma visok, a da Trepča pripada onima koji od nje imaju korist.

“Radnici, iako ih je malo, ostaju u Trepči. Pitanje je samo koje su starosti, kakvog su zdravstvenog stanja, stručne spreme. Nema nikakve dileme oko njih. Trepča treba da ima više radnika nego što trenutno ima. Broj radnika treba povećavati ne duplo nego troduplo, ja sada govorim za jednu aktivnu Trepču”, kazao je Redžepi.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020