"Zakoni na Kosovu nisu isti za sve"

“Kosovski zakoni se ne sprovode ravnopravno za sve na Kosovu“, istakli su predstavnici nevladinog sektora na javnoj raspravi na temu dijaloga Beograda i Prištine sa kojim, kako ističu pojedini politički predstavnici “javnost mora da bude bolje upoznata“.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa debate u Čaglavici (Foto Kim)

“Demokratski institut Kosova je u saradnji sa Centrom za mir i toleranciju organizovao javnu raspravu pod sloganom “Očekivanja kosovskih Srba od dijaloga Kosovo-Srbija“.

Na debati održanoj u Čaglavici politički predstavnici Srba i nevladinog sektora govorili su o direktnom uticaju dijaloga između Beograda i Prištine i Briselskog sporazuma na svakodnevni život Srba.

Direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović smatra da se kosovski zakoni koji Srbima garantuju ravnopravnost ne primenjuju ravnopravno.

“Postoji ogromno pitanje pravne, ekonomske i fizičke nesigurnosti Srba na Kosovu što može prouzrokovati odliv stanovništva. Srbi sve više osećaju nelagodnosti i sve se više otuđuju od kosovskih institucija. Moramo iskreno sagledati sve ove probleme i rešavati ih“, rekao je Maksimović.

Poslanik u Skupštini Kosova Slobodan Petrović kaže da je briselski dijalog potreban Srbima, ali istakao da javnost mora da bude više upoznata sa tokovima njegovog vođenja.

“O briselskom dijalogu se jako malo zna. Oni koji imaju direktno učešće u ovom procesu moraju biti transparentniji, ali i hrabriji u donošenju odluka. Puno stvari se mora rešavati, ja podržavam dijalog, ali je pre svega bitno da se on poštuje, odnosno da ono što je dogovoreno bude realizovano“, navodi Petrović.

Na raspravi je govorio i poslanik u Skupštini Kosova Arben Gaši kao i Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane