"Zakon o vojsci će biti izglasan, srpski poslanici ne mogu ništa da urade"

Bivši poslanik u skupštini Kosova i predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić smatra da će zakon koji predviđa transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova sutra na najavljenoj sednici biti usvojen, a da poslanici Srba ne mogu to da spreče.

Podeli ovaj članak sa:
  • Nenad Rašić (Foto Kim)

“Ovo su Bezbednosne snage koje su kroz zakon promenile mandat. Nije to vojska koja je u pravom smislu te reči, ali šta god da je ovaj zakon koji je na prvom čitanju bio on će sutra biti najverovatnije i izglasan“, kazao je Rašić.

Poslanici Srba u skupštini Kosova nemaju šta po tom pitanju da urade, smatra Rašić.

„Da je ranije bilo preduzeto nešto što je drugačijeg okvira, da je ponuđeno neko srednje rešenje, koje bi moglo biti prihvaćeno i za jednu i za drugu stranu, pa samim tim da vi intenzivirate svojim autoritetom, kao što bi mogla jedna politička partija Srba da uradi, da predstavi neko srednje polje delovanja koje bi moglo da bude prihvatljivo za obe strane, onda bi moglo da se desi. Ali to je trebalo da bude urađeno mnogo ranije, možda još pre 6 meseci. Prema tome, ne vidim šta se može uraditi“.

Ipak, ukoliko bude izmena zakona u drugom čitanju, koje su moguće od strane poslanika većine u parlamentu onda možda taj neki dodatni element, prema njegovim rečima može biti dovoljan da ustavni sud uzme zakon u ponovno razmatranje.

Formiranje vojske Kosova ne bi trebao da utiče na bezbednost Srba koji žive na Kosovu, a ni dijalog, jer Rašić smatra da je on već u ćorsokaku.

„Dijalog u ćorsokak nije doveo ovaj zakon o kojem pričamo, nego takse koje su pre toga bile opterećene različitim verbalnim okršajima, različitim uvredama sa jedne i druge strane. Taj Briselski dijalog koji je trebalo da znači dijalog u pravom smislu te reči je postao apsurd, gde niko ni sa kim ne vodi djalog već samo jedni druge optužuju“, zaključuje Rašić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane