Vesti
Politika

"Zakon o vojsci će biti izglasan, srpski poslanici ne mogu ništa da urade"

Bivši poslanik u skupštini Kosova i predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić smatra da će zakon koji predviđa transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova sutra na najavljenoj sednici biti usvojen, a da poslanici Srba ne mogu to da spreče.
Nenad Rašić (Foto Kim)

“Ovo su Bezbednosne snage koje su kroz zakon promenile mandat. Nije to vojska koja je u pravom smislu te reči, ali šta god da je ovaj zakon koji je na prvom čitanju bio on će sutra biti najverovatnije i izglasan“, kazao je Rašić.

Poslanici Srba u skupštini Kosova nemaju šta po tom pitanju da urade, smatra Rašić.

„Da je ranije bilo preduzeto nešto što je drugačijeg okvira, da je ponuđeno neko srednje rešenje, koje bi moglo biti prihvaćeno i za jednu i za drugu stranu, pa samim tim da vi intenzivirate svojim autoritetom, kao što bi mogla jedna politička partija Srba da uradi, da predstavi neko srednje polje delovanja koje bi moglo da bude prihvatljivo za obe strane, onda bi moglo da se desi. Ali to je trebalo da bude urađeno mnogo ranije, možda još pre 6 meseci. Prema tome, ne vidim šta se može uraditi“.

Ipak, ukoliko bude izmena zakona u drugom čitanju, koje su moguće od strane poslanika većine u parlamentu onda možda taj neki dodatni element, prema njegovim rečima može biti dovoljan da ustavni sud uzme zakon u ponovno razmatranje.

Formiranje vojske Kosova ne bi trebao da utiče na bezbednost Srba koji žive na Kosovu, a ni dijalog, jer Rašić smatra da je on već u ćorsokaku.

„Dijalog u ćorsokak nije doveo ovaj zakon o kojem pričamo, nego takse koje su pre toga bile opterećene različitim verbalnim okršajima, različitim uvredama sa jedne i druge strane. Taj Briselski dijalog koji je trebalo da znači dijalog u pravom smislu te reči je postao apsurd, gde niko ni sa kim ne vodi djalog već samo jedni druge optužuju“, zaključuje Rašić.Ostale vesti

Stano: Izbore na severu održati u mirnim okolnostima
Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u opštinama na severu Kosova 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima.
  • 07.12.2022
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
  • 07.12.2022
NATO: Region značajniji nego ikad
Jugoistočna Evropa je zbog svoje strateške uloge značajnija nego ikada i taj značaj je konačno prepoznala i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik Fondacije NATO odbrambenog koledža Alesandro Minuto-Rico.
  • 07.12.2022
Svećlja u blizini ibarskog mosta: Situacija mirna
Posle jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja posetio je danas južni deo Mitrovice.
  • 07.12.2022
Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu
Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa "za naredne korake" u vezi sa održavanjem izbora.
  • 07.12.2022
Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora
"Mislim da smo u ovom trenutku bliži tome da se izbori odlože za neki naredni period u kome će se održati na mirniji i normalniji način, a to će se dogoditi samo ako se steknu uslovi kojima prethodi politički dogovor. Ali, to ne možemo da predvidimo, u Prištini je na vlasti nepredvidljiva garnitura", kazao je za Radio Kim kandidat za gradonačelnika Leposavića Aleksandar Jablanović koji se u ime Partije kosovskih Srba (PKS) kandidaovao za učešće na izborima zakazanim u toj opštini za 18. decembar.
  • 07.12.2022