Vesti
Politika

Zakon o Specijalnom sudu stupa na snagu 15. septembra

Odredbe Ustava, koje predviđaju osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK, stupiće na snagu za dve sedmice, piše prštinska Koha ditore.
Zakon o Specijalnom sudu stupa na snagu 15. septembra
Skupština Kosova (Foto Kim)

Pravnici, međutim, smatraju da su te odredbe protivustavne.

Danas je, naime, u Službenom listu objavljen Zakon o Specijalnom sudu i Kancelariji Specijalnog tužioca, te da u skladu sa zakonom, te odluke stupaju na snagu 15 dana od dana objavljivanja.

Ustavna osnova ovog zakona je upravo amandman 24 koji je opozicija uputila Ustavnom sudu, ali se on još o njemu nije izjasnio.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, međutim, nije stopirala objavljivanje zakona koji proističe iz osporenog amandmana već je pre deset dana potpisala ukaz o njegovom stupanju na snagu, nakon čega je i objavljen u Službenom listu.

Istovremeno sa objavljivanjem zakona objavljen je i drugi zakon koji proističe iz tog amandmana - Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj pomoći potencijalnih optuženih u sudskim procesima pred ovim sudom.

Taj zakon će stupiti na snagu nešto kasnije, jer je samim aktom predviđeno da on stupi na snagu šest meseci posle objavljivanja u Službenom listu.Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023