Vesti
Politika

Zakon o referendumu stupio na snagu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć gostjući u emisiji Hit rekao da bi "imao primedbe, da je video Zakon o referendumu", ipak u Službenom glasniku je objavljen Ukaz u kome se vidi da ga je potpisao 25. novembra.

Zakon o referendumu stupio na snagu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto FoNet Božana Pavlica)

Ogovarajući na pitanje novinara Vučić je rekao: "Ne mogu da vam kažem, ali mislim da Zakon o referendumu jesam potpisao, a Zakon o eksproprijaciji sigurno nisam".

Iako predsednik Aleksandar Vučić sinoć nije eksplicitno rekao da li je potpisao Zakon o referendumu, sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koja je održana jutros u 9h, počela je rečima predsednice Odbora Jelene Žarić Kovačević kojima je potvrdila da je Zakon stupio na snagu.

"Kao što znate, novi Zakon o referendumu stupio je na snagu, a u skladu sa Zakonom o referendumu, mi smo u obavezi kao Odbor da prosledimo RIK odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja akta o promeni Ustava Republike Srbije, koja sadrži i takozvano referendumsko pitanje", rekla je Žarić Kovačević na otvaranju sednice.

Samim tim je potvrdila da je Zakon stupio na snagu, a i u Službenom glasniku se pojavio Ukaz u kome se vidi da je predsednik potpisao Zakon o referendumu 25. novembra.

Podsetimo, Vučić je sinoć rekao da "bi imao primedbe, da je video Zakon o referendumu".

"Ja bih našao zamerke, da vam iskreno kažem, oko Zakona o referendumu, jer ovaj drugi Zakon o eksproprijaciji nema veze s njihovim zamerkama. Mi ovde pričamo o stadionu i infrastrukturnim projektim, veze nema s Rio Tintom. Imao bih primedbe, da sam video Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, i oko broja potpisa i oko svega drugog, ali to nije Zakon koji je protivustavan. Ja nemam pravo da vraćam nešto što mi se ne sviđa. Moj pravni tim će meni sutra ili prekosutra dostaviti mišljenje ili videću već kako to ide, ne znam ni kada šta treba da potpišem, ali u svakom slučaju uvek dobijem za svaki zakon njihovo mišljenje, sam pogledam i donosim odluku o tome", rekao je sinoć Vučić.

Danas je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da "ne može da kaže, ali misli da Zakon o referendumu jeste potpisao, a Zakon o eksproprijaciji sigurno nije".

Vučić je danas izjavio da su učesnici protesta izazvali bes većine naroda i pozvao "pristojnu, većinsku Srbiju" na uzdržanost kada bude organizovala proteste zbog blokada puteva.

"Kada većina organizuje proteste, moja molba je da budu uzdržani i da nikada ne preduzimaju ono što manjina radi i da ne pokušaju da terorišu manjinu kao što je ona terorisala većinu", rekao je Vučić po obilasku radova na deonici Preljina-Požega auto-puta Miloš Veliki.

Naglasio je da je "naše da čuvamo mir" i pozvao da se niko ne sveti "ni tom batinašu", misleći na učesnika protesta koji je snimljen kako udaraa vozača bagera u Šapcu, koji je krenuo da prođe kroz grupu građana koja je blokirala put.Ostale vesti

’’Drastične restrikcije ili povećanje cena’’
Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je na vanrednoj sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o energetskoj krizi rekla da Kosovo nema dovoljno kapaciteta da proizvodi količinu struje koju troši, posebno tokom zime.
  • 24.01.2022
Skijališta Srbije: Za sve o Ski centru Brezovica kontaktirajte Kancelariju za KiM
"Molimo Vas da za sva pitanja vezano za Ski centar Brezovica kontaktirate Кancelariju za Кosovo i Metohiju", odovoreno je nakon pet dana iz JP Skijališta Srbije na upit RTV Kim.
  • 24.01.2022
Kurti: Struja jeftina da veliki broj građana ne zna koliko plaća
Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o energetskoj krizi na Kosovu da je cena električneenergije toliko niska da, prema njegovim rečima, veliki broj građana ne zna koliko plaća struju, prenosi Ekonomia onlajn.
  • 24.01.2022
Kusari-Ljilja: Nema povratka tradicionalnoj organizaciji srpskih izbora
Šefica poslaničke grupe vladajućeg pokreta "Samoopredeljenje" Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da na Kosovu ne treba dozvoliti organizaciju izbora koje 3. aprila organizuju vlasti u Beogradu, najavljujući primenu nedavne prakse kada je skupština u Prištini zabranila organizaciju referenduma u srpskim sredinama.
  • 24.01.2022
Poslanik SNS-a praznoj sali za konferencije: Izvolite, ako imate pitanje
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimimr Orlić je održao konferenciju za medije u sedištu stranke u Beogradu na kojoj je govorio kako "opozicione stranke planiraju izbornu krađu u aprilu, uz izazivanje haosa i krvorpolića, zahvaljujući pripremljenim lažima". Ono što je obeležilo tu konferenciju poslanika Orlića je što se, sem Tanjuga koji je uživo prenosio, nije pojavila nijedna novinarska ekipa, što se može videti na snimku.
  • 24.01.2022
I Skoplje traži od Kosova da preispita nove antikovid mere
Ministar zdravlje Severne Makedonije Bekim Salji zatražio je od kosovskog kolege Rifata Latifija da se preispitaju nove poštrene antikovid mere za ulazak na Kosovo i da se nađe drugi način zaštite, koji ne sprečava slobodno kretanje.
  • 23.01.2022