Vesti
Politika

Zakon o razgraničenju sa Crnom Gorom zvanično stupio na snagu

Nakon mišljenja Ustavnog suda, predsednik Kosova Hašim Tači doneo je odluku o zvaničnom stupanju na snagu zakona o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.
Zakon o razgraničenju sa Crnom Gorom zvanično stupio na snagu
Tači i Vujanović prilikom potpisivanja Deklaracije o demarkaciji, arhiva (Foto RSE)

Tačijevim potpisom ovaj zakon je zvanično stupio na snagu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Hašim Tači je ovu odluku doneo na osnovu svojih predsedničkih nadležnosti a nakon što je svoje mišljenje o usvojenom predlogu o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore dao Ustavni sud.

Mišljenje Ustavnog suda zatražili su poslanici Samoopredeljenja, smatrajući da taj zakon nije u skladu sa Ustavom Kosova u više tačaka.

Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji usvojen je u Skupštini Kosova 21. marta ove godine iz petog pokušaja.

Sednicu na kojoj se glasalo obeležio je suzavac i hapšenje poslanika Samoopredeljenja koji su se žestoko protivili njegovom usvajanju.

Inače, usvajanje ovog zakona bio je jedan od uslova za dobijanje vizne liberalizacije. Drugi uslov koji Kosova nastoji da ispuni je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021