Vesti
Politika

Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti

 „Ombudsman je u skladu sa njegovim ustavnim i pravnim ovlašćenjima danas uputio Zakon br. 06/L-111 o platama u javnom sektoru, Ustavnom sudu za ocenu njegove usklađenosti sa Ustavom“, obavestili su danas iz ove institucije. Traže izricanje privremene mere na primenu Zakona o platama u javnom sektoru do konačne odluke Ustavnog suda.
Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti
Priština (Foto Kim)

Ocena ove institucije je da „Zakon o platama u javnom sektoru i Aneks jedan (1) ovog zakona nisu uspeli da prenesu ustavni duh u pogledu podele vlasti, jednakosti pred zakonom a ni garanciju imovinskog prava. Štaviše, Ombudsman smatra da ovaj zakon nije u skladu sa principima vladavine zakona zbog nedostataka u pogledu njegove jasnoće, tačnosti i predvidljivosti“.

Podsećaju da su primili 35 pojedinačnih žalbi od različitih subjekata iz javnog sektora, a protiv Zakona o platama u javnom sektoru, uključujući i žalbe od strane zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, policiji, i civilnoj službi.

Zakon o platama stupio je na snagu 1. decembra i predviđa povećanje plata za deo radnika javnog sektora, ali i smanjenje plata najvišim javnim službenicima.

Međutim, ukoliko Ustavni sud usvoji zahtev Ombudsmana i suspenduje sprovođenje ovog zakona do konačne ocene ustavnosti, deo radnika javnog sektora neće primiti očekivane uvećane plate u decembru.

Predstavnici tri najveća sindikata na Kosovu – sindikata zdravstvenih radnika, sindikata obrazovnih i radnika iz oblasti kulture i nauke i policijskog sindikata – već su najavili da će zbog mogućnosti da Ombudsman pošalje ovaj zakon na ocenu ustavnosti pokrenuti proteste oko 60.000 radnika ovih sektora i dovesti do „kolapsa zemlje“.

Ovakve najave sindikata kosovski Ombudsman je ocenio kao pretnje i mešanje u rad ove institucije koja je po zakonu nezavisna da izvršava svoj mandat.Ostale vesti

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdululah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020