Vesti
Politika

Zajednički sastanak kosovske i albanske vlade

Kosovska i albanska vlada održaće ovog meseca zajednički sastanak u Prizrenu, prenosi portal Koha.net.
Zajednički sastanak kosovske i albanske vlade
Edi Rama i Hašim Tači (Foto Zeri)

Kosovski premijer Hašim Tači je na poslednjem sastanku vlade 2013. godine rekao da će zajednički sastanak dve vlade biti održan u drugoj nedelji januara.
 
Kako podseća Koha.net, taj sastanak je najavio i albanski premijer Edi Rama još 13. septembra tokom posete Prištini.

Ambicija vlade Albanije, kako je tada rekao Rama na konferenciji za novinare, jeste nacrt i funksionisanje zajednicke strategije sa Kosovom kako bi granice učinili nevidljivim.

U tom kontekstu, Rama je potvrdio da ce prvi sastanak vlade Albanije i vlade Kosova bice održan u januara 2014, gde se očekuje da se uskladi i jedan fond za Preševo.

Vlada Rame, kako se očekuje, time će ispuniti obećanje za pomoć Albancima koji tamo žive, prenosi Koha.net.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020