Vesti
Politika

Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Avdulah Hoti i Edi Rama (Foto Twitter Avdulah Hoti)

Edi Rama je nagovestio da planiraju novu inicijativu u novembru, na kojoj će se predsednici svih opština Kosova i Albanije sastali kako bi razgovarali o izazovima i problemima.

Avdulah Hoti je u dvodnevnoj poseti Albaniji, prvoj od kako je izabran za kosovskog premijera, preneli su mediji u Prištini.

"Dogovorili smo se da odredimo novi rok za održavanje sastanka dveju vlada, u nadi da će nam teška situacija omogućiti to u drugoj polovini septembra. Dogovorili smo još jedan događaj koji će se prvi put održati između nas. U Tirani u Palati Kongresa u novembru želimo da dve vlade organizuju prvi kongres lokalnih vlasti, koji će biti tradicionalni kongres, na kojem gradonačelnici zajedno sa svojim timovima mogu deliti svoje zajedničke prakse i izazove", rekao je Rama.

Preneo je da su razgovarali o mogućnosti da Kosovo ima pristup luci Drač.

"To znači da su nam potrebni tehnički detalji sporazuma, kako ne bismo dozvolili da birokratija ometa njegovu primenu", rekao je albanski premijer i najavio da će nastaviti da rade na finalizaciji takvog sporazuma, te da uz takav sporazum ocarinjena roba u Draču neće biti carinjena na prelazu Morina.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021