Vesti
Politika

Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Avdulah Hoti i Edi Rama (Foto Twitter Avdulah Hoti)

Edi Rama je nagovestio da planiraju novu inicijativu u novembru, na kojoj će se predsednici svih opština Kosova i Albanije sastali kako bi razgovarali o izazovima i problemima.

Avdulah Hoti je u dvodnevnoj poseti Albaniji, prvoj od kako je izabran za kosovskog premijera, preneli su mediji u Prištini.

"Dogovorili smo se da odredimo novi rok za održavanje sastanka dveju vlada, u nadi da će nam teška situacija omogućiti to u drugoj polovini septembra. Dogovorili smo još jedan događaj koji će se prvi put održati između nas. U Tirani u Palati Kongresa u novembru želimo da dve vlade organizuju prvi kongres lokalnih vlasti, koji će biti tradicionalni kongres, na kojem gradonačelnici zajedno sa svojim timovima mogu deliti svoje zajedničke prakse i izazove", rekao je Rama.

Preneo je da su razgovarali o mogućnosti da Kosovo ima pristup luci Drač.

"To znači da su nam potrebni tehnički detalji sporazuma, kako ne bismo dozvolili da birokratija ometa njegovu primenu", rekao je albanski premijer i najavio da će nastaviti da rade na finalizaciji takvog sporazuma, te da uz takav sporazum ocarinjena roba u Draču neće biti carinjena na prelazu Morina.Ostale vesti

Palmer: Podrška procesu koji predvodi Evropska unija

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova”, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

  • 06.08.2020
Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020