Vesti
Politika

Zaimi: Samoopredeljenje ne prihvata ZSO

Arber Zaimi iz Samoopredeljenja, izjavio je da ta stranka nikada neće prihvatiti formiranje ZSO i najavljuje nastavak protesta protiv briselskih sporazuma koji to pitanje regulišu.
Zaimi: Samoopredeljenje ne prihvata ZSO
Arber Zaimi (Foto Samoopredeljenje)

Takođe, kaže Zaimi za Tanjug, Samoopredeljenje će u tom cilju nastaviti da sprovodi i strategiju blokiranja rada parlamenta u Prištini.

On navodi da Srbe i Albance niko ne treba da uči da žive zajedno, jer oni to znaju, ali ističe da njegova stranka ne prihvata formiranje ZSO, jer je to samo instrument za destabilizaciju Kosova.

"Predajom ključeva stabilnosti Kosova Srbiji, koja ima ključeve stabilnosti BiH i Makedonije, predali bismo naš suverenitet i krenuli putem neizvesne budućnosti"; zaključio je Zaimi.
Zaimi podseća da je Samoopredelenje najavilo protest za 28. novembar u Prištini, uz uverenje da će to biti masovni, mirni miting građana iz svih delova Kosova.

"Pokazaćemo da se većina građana ne slaže sa sporazumima potpisanim 25. avgusta u Briselu", uveren je Zaimi.
U međuvremenu, prema njegovim rečima, biće organizovano više manjih simboličnih protesta, protiv hapšenja i pokušaja hapšenja čelnika opozicije.

Pokušaj hapšenja čelnika Samoopredeljenja Zaimi vidi kao demonstraciju totalitarnog načina vladavine, te poručuje da njegova stranka neće "predati svoje članove", ali neće ni odustati od svojih namera.

Kako kaže, aktuelna kosovska vlada formirana je samo s jednim ciljem, a to je realizacija projekta ZSO, što Samoopredeljenje namerava da spreči.

ZSO je, prema njegovom uverenju, "rasistički koncept", koji bi samo stvarao podele među građanima Kosova.
On je podsetio da je takav koncept primenjen u Bosni i Hercegovini, gde je najpre, kako je kazao, 1991. fomiran savez srpskih opština, koji je 1995. prerastao u RS.

"Ne želimo da idemo tim putem, jer je, dve decenije posle Dejtona, BiH neuspela država", naglasio je Zaimi, dodajući da "etnicizovanoj" politici nije mesto u civilizovanom svetu.

On kritikuje što sporazum o ZSO propisuje vezivanje funkcija za etničku pripadnost, dodajući da se Samoopredelenje tome protivi i prihvata samo pozitivnu diskriminaciju.

"Nama je dovoljno da piše da mora biti građanin Kosova, ali i da postoji pozitivna diskriminacija, kako bi pomogli predstavljanje i zastupljenost manjina", objasnio je Zaimi.

Prema njegovim rečima, Kosovu nisu potrebne nikakve specijalne forme ophođenja prema manjinama, već kaže da samo treba primeniti postojeće evropske.

Sporazum o ZSO sadrži, kako smatra, elemente koji onemogućavaju integraciju Srba, te bi se realizacijom tog dogovora samo prouzrokovale podele koje bi trajale vekovima.

"Oni koji kažu da Srbi i Albanci treba da uče da žive zajedno oni su lažovi i populisti. Ova dva naroda znaju da žive zajedno", poručuje Zaimi.

Kaže i da ne veruje u nepristrasnost kosovskog ustavnog suda, jer je uveren da je poslednjih godina instrumentalizovan.

 Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021