Vesti
Politika

Zahtevi za registraciju glasača i promenu biračkih mesta pristižu u CIK

Preko dve hiljade zahteva za registraciju birača iz inostranstva, kao i 933 zahteva građana za promenu biračkih mesta je do sada stiglo u Centralnu izbornu komisiju (CIK), a u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na Kosovu koji će se održati 17. oktobra ove godine.
Zahtevi za registraciju glasača i promenu biračkih mesta pristižu u CIK
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Od preko dve hiljade zahteva za registraciji birača van Kosova, za sada je odobreno 1.960, dok 141 zahtev ne ispunjava kriterijume i ti slučajevi još uvek čekaju na rešavanje, naveo je šef Sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj.

"Od 10. jula do 3. avgusta imamo ukupno 2.101 prijavu za registraciju (birača iz inostranstva). Sve ove prijave su stigle putem elektronske pošte", rekao je on.

Kandidati koji ispunjavaju zakonske kriterijume kao podnosioci prijava iz inostranstva, mogu od 15. septembra glasati putem pošte. Glasački listići moraju stići u CIK do 15. oktobra ove godine.

Prijave za registraciju za glasanje putem pošte državljana Kosova koji žive u inostranstvu se mogu podneti do 18. avgusta.

"Od 20. jula, kada je počeo period za promenu biračkih mesta, do preseka stanja 3. avgusta, služba za glasanje putem internet platforme za promenu biračkih mesta, primila je ukupno 783 zahteva za promenu biračkih mesta. U periodu od 20. do 27. jula u Opštinskim izbornim kancelarijama je podneto 150 zahteva, pa sada ukupno imamo 933 zahteva za promenu biračkih mesta, rekao je Ahmetaj.

Period za moguću promenu biračkog mesta u okviru opštine ističe 7. septembra.

U međuvremenu, nastavlja se prijavljivanje političkih subjekata za dobijanje sertifikata za učešće na lokalnim izborima, kao i podnošenje liste sa imenima kandidata za gradonačelnika ili za skupštine opština. Predviđeni rok za ove aktivnosti se završava 16. avgusta.

Iz CIK-a je saopšteno da su do sada primili osam prijava od političkih subjekata: pet građanskih inicijativa, jedne političke stranke i dva nezavisna kandidata.

Na zahtev CIK-a, Kancelarija za registraciju političkih partija i sertifikaciju povukla je preporuku za sertifikaciju građanske inicijative Novi savez. Tom političkom subjektu će biti predloženo da promeni naziv.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021