Vesti
Politika

"Zahtev za ujedinjenje nelegitiman"

Kosovsko ministarstvo lokalne samouprave ocenilo je da je zahtev odbornika SO Južna Mitrovica o ujedinjenju severne i južne opštine nelegitiman, piše Koha.
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Ministarstvo je odbilo da zahtev prosledi kosovskoj vladi i drugim institucijama pošto smatra da opštine nemaju ovlašćenja za takve zahteve.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je za sutra zakazao zajednički okrugli sto na kojem će se, kako je najavljeno, pokrenuti potpisivanje peticija za ujedinjenje Mitrovice.

Bahtiri je od institucija Kosova tražio da proslede parlamentu predlog za izmenu zakona na način koji bi omogućio "ujedinjenje" južnog sa severnim delom Mitrovice, koje su prema kosovskim pravnim aktima dve posebne opštine.

Njegovu inicijativu su podržale sve političke partije u opštinskom parlamentu.

"Tražio sam ujedinjenje grada Mitrovice u jednu opštinu, kao što je uvek i bio. Vlada sada mora da preduzme konkretne mere na promeni zakona koji bi Mitrovicu učinio jednim opštinom", izjavio je Bahtiri posle odluke odbornika Južne Mitrovice.

On je rekao da se određeni politički krugovi protive toj inicijativi, a reč je o onima koji se, kako navodi, "ne suprotstavljaju akcijama za podelu Kosova".Ostale vesti

Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023
Antonijević: Kontraproduktivno da javnost zna detalje predloga sporazuma
Posle jučerašnje posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da prihvata francusko-nemački predlog o sveobuhvatnom sporazumu. Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je - posle sinoćnjeg sastanka sa Lajčakom - samo napisao: Razgovor je bio otvoren i prijateljski. Ko je sada na potezu?
  • 07.02.2023