Vesti
Politika

"Zahtev za ujedinjenje nelegitiman"

Kosovsko ministarstvo lokalne samouprave ocenilo je da je zahtev odbornika SO Južna Mitrovica o ujedinjenju severne i južne opštine nelegitiman, piše Koha.
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Ministarstvo je odbilo da zahtev prosledi kosovskoj vladi i drugim institucijama pošto smatra da opštine nemaju ovlašćenja za takve zahteve.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je za sutra zakazao zajednički okrugli sto na kojem će se, kako je najavljeno, pokrenuti potpisivanje peticija za ujedinjenje Mitrovice.

Bahtiri je od institucija Kosova tražio da proslede parlamentu predlog za izmenu zakona na način koji bi omogućio "ujedinjenje" južnog sa severnim delom Mitrovice, koje su prema kosovskim pravnim aktima dve posebne opštine.

Njegovu inicijativu su podržale sve političke partije u opštinskom parlamentu.

"Tražio sam ujedinjenje grada Mitrovice u jednu opštinu, kao što je uvek i bio. Vlada sada mora da preduzme konkretne mere na promeni zakona koji bi Mitrovicu učinio jednim opštinom", izjavio je Bahtiri posle odluke odbornika Južne Mitrovice.

On je rekao da se određeni politički krugovi protive toj inicijativi, a reč je o onima koji se, kako navodi, "ne suprotstavljaju akcijama za podelu Kosova".Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022