Vesti
Politika

"Zahtev Kosova za prijem u Interpol u suprotnosti s pravilima"

Novi zahtev Kosova za prijem u Interpol je u suprotnosti sa osnovnim pravilima ove međunarodne policijske organizacije, kao i sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Nebojša Stefanović (Foto Tanjug)

Tokom dvodnevne posete Rusiji, povodom 10. Međunarodnog skupa visokih zvaničnika zaduženih za pitanja bezbednosti, Stefanović je u razgovoru sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim razgovarao o unapređenju saradnje srpske policije i ruskih bezbednosnih službi i o saradnji dve države u borbi protiv terorizma i kriminala, saopšteno je iz Stefanovićevog kabineta.

On je upoznao Patruševa i sa poslednjim ugrožavanjem bezbednosti Srba na Kosovu, osvrnuvši se posebno na činjenicu da je tom prilikom pretučen i predstavnik Ujedinjenih nacija.

Kako je naglasio Stefanović, to je samo još jedan od dokaza da, zahvaljujući predstavnicima prištinskih institucija, na Kosovu nema vladavine prava i zakona, zbog čega je sigurnost Srba dodatno pogoršana. On je dodao da je i poslednji upad specijalnih jedinica Policije Kosova na sever dokaz da se od Prištine nikako ne može očekivati da poštuje međunarodno pravo, niti pravila rada Interpola.

Stefanović se zahvalio Patruševu i na principijelnoj podršci Rusije našoj zemlji povodom statusa Kosova, ali i drugim pitanjima koja se tiču južne srpske pokrajine.

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev potvrdio je da će oni pružiti podršku Republici Srbiji na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola "kako bi se sprečio prijem takozvanog Kosova", navedeno je u saopštenju.

Namibija ostaje pri stavu o nepriznavanju Kosova

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Ufi sa ministrom sigurnosti i javne bezbednosti Namibije, Čarlsom Namolohom, koji je potvrdio da Namibija ostaje pri stavu o nepriznavanju Kosova i protivljenju prijemu Kosova u Interpol.

Nebojša Stefanović i Čarls Namoloh razgovarali su o unapređenju policijske saradnje dveju zemalja i dosadašnju saradnju ocenili kao dobru.

Tema sastanka bilo je i planirano usaglašavanje teksta memoranduma o saradnji dva ministarstva.

Potpredsednik Vlade posebno se zahvalio Namibiji na prošlogodišnjem izlaganju na Generalnoj skuštini Interpola u Dubaiju u korist Srbije tokom rasprave koja je prethodila glasanju zemalja članica o aplikaciji Kosova za članstvo u Interpolu.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020