"Zahtev Kosova za prijem u Interpol u suprotnosti s pravilima"

Novi zahtev Kosova za prijem u Interpol je u suprotnosti sa osnovnim pravilima ove međunarodne policijske organizacije, kao i sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Podeli ovaj članak sa:
  • Nebojša Stefanović (Foto Tanjug)

Tokom dvodnevne posete Rusiji, povodom 10. Međunarodnog skupa visokih zvaničnika zaduženih za pitanja bezbednosti, Stefanović je u razgovoru sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim razgovarao o unapređenju saradnje srpske policije i ruskih bezbednosnih službi i o saradnji dve države u borbi protiv terorizma i kriminala, saopšteno je iz Stefanovićevog kabineta.

On je upoznao Patruševa i sa poslednjim ugrožavanjem bezbednosti Srba na Kosovu, osvrnuvši se posebno na činjenicu da je tom prilikom pretučen i predstavnik Ujedinjenih nacija.

Kako je naglasio Stefanović, to je samo još jedan od dokaza da, zahvaljujući predstavnicima prištinskih institucija, na Kosovu nema vladavine prava i zakona, zbog čega je sigurnost Srba dodatno pogoršana. On je dodao da je i poslednji upad specijalnih jedinica Policije Kosova na sever dokaz da se od Prištine nikako ne može očekivati da poštuje međunarodno pravo, niti pravila rada Interpola.

Stefanović se zahvalio Patruševu i na principijelnoj podršci Rusije našoj zemlji povodom statusa Kosova, ali i drugim pitanjima koja se tiču južne srpske pokrajine.

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev potvrdio je da će oni pružiti podršku Republici Srbiji na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola "kako bi se sprečio prijem takozvanog Kosova", navedeno je u saopštenju.

Namibija ostaje pri stavu o nepriznavanju Kosova

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Ufi sa ministrom sigurnosti i javne bezbednosti Namibije, Čarlsom Namolohom, koji je potvrdio da Namibija ostaje pri stavu o nepriznavanju Kosova i protivljenju prijemu Kosova u Interpol.

Nebojša Stefanović i Čarls Namoloh razgovarali su o unapređenju policijske saradnje dveju zemalja i dosadašnju saradnju ocenili kao dobru.

Tema sastanka bilo je i planirano usaglašavanje teksta memoranduma o saradnji dva ministarstva.

Potpredsednik Vlade posebno se zahvalio Namibiji na prošlogodišnjem izlaganju na Generalnoj skuštini Interpola u Dubaiju u korist Srbije tokom rasprave koja je prethodila glasanju zemalja članica o aplikaciji Kosova za članstvo u Interpolu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane