Vesti
Politika

Zaharova: Besmislena zabrana Prištine

Rusija smatra da je odluka Prištine da srpskim zvaničnicima zabrani posetu Kosovu pravno nevažeća, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova: Besmislena zabrana Prištine
Marija Zaharova (Foto Sputnjik)

Priština je donela odluku da nijednom srpskom zvaničniku ne treba dozvoliti ulazak na teritoriju Kosova. Tim povodom oglasila se Marija Zaharova.

"Mislimo da su svi pokušaji da se nametnu takve zabrane, teoretski ili praktično, apsolutno besmisleni i ništavi u pravnom smislu i ni na koji način ne promovišu mirno rešenje postojećih problema", rekla je Zaharova, prenosi Tas.

Zaharova je dodala da Moskva ostaje pri nepromenjenoj poziciji kada je reć o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i mirnom rešenju na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020