"Zagreb ne podržava izmenu granica"

Ambasadorka Hrvatske na Kosovu Marija Kapitanović izjavila je da Zagreb ne podržava ideju korekcije granica između Kosova i Srbije.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

Kako je ocenila, to neće doprineti sigurnosti regiona, već umesto rešenja može otvoriti dodatna pitanja.

"Što se tiče korekcije granica iz ugla nekoga ko dolazi iz zemlje koja je doživela tešku prošlost, mi ne mislimo da je to najbolje moguće rešenje", rekla je ambasadorka u intervjuu za dnevnik Zeri.

Govoreći o liberalizaciji viza za Kosovo, ona je kazala da je u toku proces konsultacija među članicama EU, ali nije mogla da precizira da li će građani Kosova u bliskoj budućnosti moći da se kreću bez viza u Šengen zoni.

Ambasadorka je izrazila zabrinutost zbog činjenice da su mnogi investitori iz Hrvatske obeshrabreni da ulažu na Kosovu zbog nedostatka transparentnosti u javnim tenderima i procedurama javnih nabavki.

"Iako kompanije ispunjavaju kriterijume, ponekad se događa da one budu isključene iz takmičenja bez jasnog obrazloženja", rekla je Kapitanović.

Ostale vesti

 • "Glasanje o Kosovu potvrđuje potrebu pronalaženja dogovora"

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić, ocenio je da rezultat današnjeg glasanja po pitanju prijema Kosova u Interpol potvrđuje potrebu da Priština i Beograd moraju naći dogovor kada se radi o otvorenim pitanjima, a ne da se "silom ili jednostranim potezima pokušava dobiti nekakav poen".

 • Skot: Šteta što Kosovo nije primljeno u Interpol

  Skot: Šteta što Kosovo nije primljeno u Interpol

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je da je "šteta" što Kosovo nije primljeno u Interpol. Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je čestitao srpskom ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na "sjajnom radu u Dubaiju".

 • Spahiu: Neuspeh Vlade

  Spahiu: Neuspeh Vlade

  Neuspeh Kosova da postane deo Interpola je neuspeh kosovske vlade, smatra analitičar Nedžemedin Spahiu. Dušan Janjić ističe da je Srbija svojom aktivnošću onemogućila da Kosovo dobije dve trećine potrebnih glasova zemalja članica.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane