Vesti
Politika

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri
Avdulah Hoti i Zoran Zaev (Foto Fejsbuk/Avdulah Hoti)

Zaev je na konferenciji za medije ocenio da Kosovo i Severna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose i uspešnu saradnju vođenu principima međusobne podrške i poštovanja.

„Kao doprinos dobrim međususedskim odnosima očekujem da će slanje 44 pripadnika naše armije u sastav KFOR-a osigurati stabilnost i bezbednost na Kosovu i u regionu“, rekao je on.

Istakao je da unapređenje odnosa suseda nosi stabilnost i prosperitet za celi region te je u tom svetlu pozdravio Vašingtonski sporazum koji su potpisali Beograd i Priština.

„Ujedno dajem podršku dijalogu Beograda i Prištine kojim posreduje EU. Iskreno želim uspeh i podržavam zajedničko prihvatljivo rešenje koje će da garantuje i učvrsti mir i bezbednost u našem regionu, da donese prosperitet za sve građane i ubrza poces evrointegracija“, istakao je Zaev.

Rekao je i da očekuje da se Kosovo uključi u pregovore za Mini Šengen koji ima za cilj saradnju u regionu uprkos otvorenim političkim pitanjima.

Trgovinska razmena Kosova i Severne Makedonije, naveo je Zaev, zaključno sa avgustom ove godine i uprkos pandemiji korona virusa bila je blizu 170 miliona evra.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je čestitao premijeru Zoranu Zaevu na značajnim koracima koje je preduzeo u prethodnom mandatu, koji su izuzetni i čije donošenje u politici ponekad zna da košta i političke karijere jednog premijera.

„To su odluke koje otvaraju put razvoju. Postizanje sporazuma sa Grčkom je vaš izuzetan uspeh uz podršku međunarodnih prijatelja i saveznika. To je dobar korak kako treba da se normalizuju odnosi u celom regionu“, kazao je Hoti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Takođe je čestitao na velikom napretku ka evropskim integracijama i na razvoju regionalnih inicijativa, kojima "Kosovo očekuje da se pridruži i da radi na punoj normalizaciji odnosa u regionu".

„Mi i region imamo mnogo toga da naučimo u reformama koje ste izveli tokom 30 godina državnosti, posebno u ekonomskoj sferi, čime je vaša zemlja postala jedan od najvećih reformatora u svetu“, kazao je Hoti.

Hoti se zahvalio na snažnoj koordinaciji dveju vlada u periodu borbe protiv pandemije, gde su se građani prevazilazeći birokratske procedure slobodno i brzo kretali da bi ispunjavali svoje potrebe.

Kosovski premijer je rekao da je zadovoljan što postoji saglasnost za brže kretanje napred u nekim od značajnih pitanja kao što su izgradnja zajedničkog graničnog prelaza, povezivanja Prištine sa gasom iz Makedonije, za izradu studije izvodljivosti za auto put Tetovo Prizren.

„Naše privredne komore i asocijacije preduzetnika biće u uskoj koordinaciji sa onima u Makedoniji kako bi se intenzivirala saradnja, ali i da identifikuju svaku smetnju koju mi možemo imati između naše dve zemlje. Naša ekonomska saradnja se ne ograničava samo na vrednosti uvoza i izvoza koje imamo već prevazilazi to i prisutna je i u oblasti usluga“, kazao je on.

Hoti je istakao da će na sastanku dve vlade biti sagledani već potpisani sporazumi, kao i da će biti potpisani novi.

Odgovarajući na pitanje novinara o optužnici protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika DPK, Kadri Veseljija Hoti je rekao je na Kosovu ustaljena praksa da se odgovara na pozive sudova i da se poštuju njihove odluke.

„Uvek treba da počnemo od principa da je svako ko može biti uključen u te procese nevin dok nema konačne odluke suda. U ovom sudu i drugim sudovima se ne sudi borbi naroda Kosova za slobodu i nezavisnost i treba do kraja da se poštuje princip nevinosti do konačne odluke suda. I u prošlosti kada su razni lideri institucija i politike bili uključeni u ove slučajeve pokazali smo potrebnu državnu odmerenost da bi do kraja poštovali nezavisnost institucija pravosuđa“, kazao je Hoti.

Tokom posete Makedoniji kosovski premijer se susreo sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, prvim zamenikom premijera Artanom Grubijem i liderom Demokratske unije za integracije Alijem Ahmetijem.

U ambasadi Kosova u Skoplju Hoti će sa podsekretarom za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu SAD Meit Mrah potpisati Memorandum o saradnji Kosova i SAD za stvaranje čistih 5G mreža.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020